Examen de obţinere a titlului de medic specialist şi farmacist specialist

on . . Accesări: 16907

Ministerul Sănătăţii organizează la data de 19 octombrie 2005 examen pentru obţinerea titlului de medic specialist respectiv farmacist specialist. Examenul se va desfăşura în centre universitare medicale. Examenul va consta dintr-o probă scrisă cu 10 întrebări timp de 2 ore şi probe clinice şi/sau practice în funcţie de tematica fiecărei specialităţi. Media minimă de promovare este 7,00.  

La acest examen se pot prezenta:

1. Medicii şi farmaciştii rezidenţi inclusiv cadrele didactice şi de cercetare ştiintifică medicală confirmate în rezidenţiat, care au efectuat integral stagiul de pregătire şi au audiat cursurile – conferinţă prevazute în programa de pregătire pentru fiecare specialitate, până la data de 31 decembrie 2005. 
 
2. Medicii şi farmaciştii rezidenţi, inclusiv cadrele didactice şi de cercetare ştiintifică medicală, confirmate în rezidenţiat, care au efectuat integral stagiul de pregătire şi care din motive justificate nu au susţinut acest examen sau nu l-au promovat în sesiunile anterioare.
 
3. Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii cetăţeni români, care au efectuat specializarea în afara României şi indeplinesc condiţiile stabilite de HG nr. 970/2004, pentru prezentarea la examenul de medic specialist în România*. 
 
4. Medicii specialişti sau primari care au efectuat cu aprobarea Ministerului Sănătăţii, pregătire în vederea obţinerii celei de-a doua specialităţi şi care au efectuat integral stagiile de pregătire în noua specialitate.
 
5. Medicii specialişti sau primari încadraţi în clinici universitare, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de art.2 (1) din ordinul comun al MS şi MEC nr.546/4260/2004.
**
 
Examenul se va desfăşura în centre universitare medicale. 
Arondarea pe aceste centre universitare medicale şi componenţa comisiilor naţionale de examen, va fi stabilită de Ministerul Sănătăţii, după terminarea înscrierilor, în funcţie de solicitările candidaţilor înscrisi şi de posibilităţile de a institui comisii de examinare la nivelul acestor centre. 
Comisiile de examen vor avea în componenţă cadre didactice din diferite clinici şi centre universitare de pregătire. Arondarea va fi comunicată prin direcţiile de sănătate publică din centrele universitare medicale respective, la data de 4 octombrie 2005. 

Tematicile după care se vor desfăşura examenele în aceasta sesiune au fost publicate în “Viaţa Medicală” începând cu nr. 10/9 martie 2001, cu excepţia specialităţilor: Chirurgie maxilo-facială – revizuită şi publicată în “Viaţa Medicală” nr. 43/24.10.2003 , Radiologie şi imagistică medicală – revizuită şi publicată în “Viaţa Medicală” nr. 45/7.11.2003 şi Ortopedie pediatrică revizuită şi publicată în “Viaţa Medicală” nr.21/27.05.2005. 
Medicii rezidenţi confirmaţi în specialităţile: Chirurgie şi ortopedie infantilă, Chirurgie cardiovasculară şi O.R.L. vor susţine examenul după tematicile publicate în anul 1993.

Examenul va consta dintr-o probă scrisă cu 10 întrebări timp de 2 ore şi probe clinice şi/sau practice în funcţie de tematica fiecărei specialităţi. 
Media minimă de promovare este 7,00.  

Medicii şi farmaciştii rezidenţi din reţeaua de asistenţă medicală, vor depune dosarele de înscriere la direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi la ministerele cu reţea sanitară proprie în perioada 5 septembrie - 19 septembrie 2005 inclusiv. 
Cadrele didactice şi de cercetare ştiinţifică medicală vor depune dosarele de înscriere în perioada 5 septembrie -19 septembrie 2005 inclusiv, la Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar – str. Bodesti nr. 1, sector. 2, Bucureşti; telefon: 255.15.74. 
Candidaţii prevăzuţi la punctele 3 şi respectiv 5 vor depune dosarele de examen la Ministerul Sănătăţii în perioada 5 septembrie – 19 septembrie 2005 inclusiv. 
Directiile de sănătate publică judeţene, a municipiului Bucureşti şi a ministerelor cu reţea sanitară proprie, vor transmite Centrului Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar – str. Bodeşti nr. 1, sector. 2, Bucureşti, tabelele nominale cu candidaţii înscrişi, până la data de 21 septembrie 2005, pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
Tabelele originale cu candidaţii însoţite de adresa cu semnături şi discheta se vor transmite prin prioripost la Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar – str. Bodeşti nr. 1, sector. 2, Bucureşti, până la data de 26 septembrie 2005. 
La adresa de internet www.perfmed.ro se va găsi un model de fişier EXCEL şi instrucţiuni de completare şi transmitere a tabelului.
 
Intreaga responsabilitate a completării corecte a datelor din tabel, revine direcţiilor de sănătate publică.
 
Listele cu candidaţii admişi pe centre universitare şi specialităţi precum şi locul şi ora de prezentare a candidaţilor, se vor afişa la direcţiile de sănătate publică din centrele universitare medicale la care au fost arondaţi candidaţii, cu excepţia Centrului Universitar Bucureşti pentru care se vor afişa la Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar – str.
Bodeşti nr. 1, sector. 2, Bucureşti, telefon: 255.15.74 la data de 14 octombrie 2005 sau pe internet la adresa www.perfmed.ro  
DOSARUL DE ÎNSCRIERE va cuprinde:  
• cerere de înscriere în care se va menţiona specialitatea şi centrul universitar în care se doreşte să se susţină examenul; 
• copie xerox după diploma de medic sau farmacist; 
• copii xerox ale documentelor care atestă schimbarea numelui (certificat de căsătorie etc.), dacă este cazul; 
• adeverinţa eliberată de unitatea sanitară unde este încadrat medicul sau farmacistul, din care să reiasă tipul de contract de muncă (pe perioadă determinată sau nedeterminată), numărul Ordinului de confirmare în rezidenţiat, durata stagiului de pregătire în specialitate, efectuat la data de 31.12.2005; 
• medicii şi farmaciştii rezidenţi care au efectuat diferite perioade de stagii în străinatată în specialitatea în care au fost confirmaţi, vor anexa şi aprobarea Ministerului Sănătăţii de echivalare a acestor stagii;
• medicii şi farmaciştii rezidenţi vor depune în dosar xerocopie a carnetului de rezident din care să reiasă absolvirea cu note a tuturor colocviilor în urma stagiilor obligatorii efectuate; 
• chitanţa de plată a taxei de 2.200.000 lei (220 RON) achitată cu mandat poştal în contul nr. RO72TREZ7025025XXX000266 deschis la Trezoreria sector 2 Bucureşti pe numele Centrului Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar – str. Bodeşti nr. 1, sector. 2, Bucureşti, cod poştal:022434, cod fiscal: 16142125, cod cont: 5025.
Pentru persoanele care îşi anunţă retragerea din examen, prin cerere scrisă înregistrată la Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar, cu cel puţin 5 zile înaintea desfăşurării acestuia, taxa se restituie integral. În orice altă situaţie, diferită de cea anterioară, taxa nu se va returna.
 
Rezidenţilor care nu se prezintă la examen (cu excepţia celor care au aprobarea Ministerului Sănătăţii de prelungire a stagiului de rezidenţiat) sau nu promovează examenul de specialist, le încetează activitatea la data încheierii stagiului de pregătire în rezidenţiat. Conform HG nr. 899/2002 aceştia se pot prezenta la examenul de specialist în cel mult doi ani de la finalizarea pregătirii. 
Confirmarea ca medic sau farmacist specialist se va face începând cu data încheierii stagiului de pregătire în rezidenţiat, în funcţie de durata de pregătire stabilită pentru fiecare specialitate.  

*) dosarul de înscriere va fi completat cu următoarele acte: copie dupa actul de identitate, după caz copie a atestatului de echivalare a diplomei de licenţă, copie xerox şi traducerea legalizată a diplomei de specialist obţinută în afara României, copie xerox şi traducere a documentelor din care să rezulte durata şi curricula de pregătire, avizul Colegiului Medicilor din România, după caz al Colegiului Medicilor Dentişti din România sau al Colegiului Farmaciştilor din România. 
**) dosarul de înscriere va fi completat cu adeverinţe din care să reiasă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de Ordinul comun al MS şi MEC nr.546/4260/2004. 
***) în cazul în care nu există această aprobare, aceste dosare vor fi depuse la Ministerul Sănătăţii şi vor fi completate cu acte traduse şi legalizate din care să reiasă stagiile de pregătire efectuate în străinătate, precum şi cu avizul comisiei de specialitate a MS privind recunoaşterea acestor stagii. 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!