Nomenclatorul specialităţilor medicale

on . . Accesări: 16266

Ordinul nr. 1044 din 25 august 2006 privind aprobarea Nomenclatorului de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală. Publicat în Monitorul Oficial nr. 743 din data de 31 august 2006.


Având în vedere prevederile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările ulterioare,
văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale organizare, resurse umane, dezvoltare profesională şi salarizare nr. EN 3.454/2006,
în temeiul dispoziţiilor Hotărârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice, ministrul sănătăţii publice emite următorul ordin:

Art. 1
Se aprobă Nomenclatorul de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală, cuprins în anexele nr. I-III care fac parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2
Specialităţile obţinute anterior prezentului ordin, precum şi cele în curs de derulare rămân valabile.

Art. 3
La concursurile pentru ocuparea posturilor vacante din reţeaua sanitară, publicate, în specialităţile create sau care au asimilat specialităţi sub incidenţa normelor anterioare ca urmare a alinierii la normele Uniunii Europene, se pot prezenta atât medicii care şi-au păstrat vechea specialitate, cât şi cei care au optat pentru specialitatea creată prin asimilare sau scindare.

Art. 4
(1) Denumirea specialităţii Chirurgie cardiacă şi a vaselor mari se modifică în Chirurgie cardiovasculară.
(2) Medicii confirmaţi rezidenţi în specialitatea Chirurgie cardiacă şi a vaselor mari, aflaţi în pregătire la data intrării în vigoare a prezentului ordin, susţin examen de medic specialist şi se confirmă specialişti în specialitatea Chirurgie cardiovasculară.

Art. 5
Medicii specialişti şi primari, confirmaţi în specialităţile a căror denumire s-a modificat, îşi pot păstra vechea denumire a specialităţii sau pot solicita schimbarea acesteia conform prevederilor prezentului ordin.

Art. 6
Specialităţile Medicină internă, Neurologie, Ortopedie şi traumatologie, Pediatrie, Recuperare, medicină fizică şi balneologie şi specialitatea Sănătate publică şi management asimilează specialităţi medicale atestate prin certificate de medic specialist nerecunoscute mutual pe teritoriul Uniunii Europene, după cum urmează:
a)specialitatea Medicină internă asimilează specialitatea Expertiza medicală a capacităţii de muncă, specialitatea Genetică medicală şi specialitatea Oncologie medicală;
b)specialitatea Neurologie asimileaza specialitatea Neurologie pediatrică;
c)specialitatea Ortopedie şi traumatologie asimilează specialitatea Ortopedie pediatrică;
d)specialitatea Pediatrie asimilează specialitatea Neonatologie;
e)specialitatea Recuperare, medicină fizică şi balneologie asimilează specialitatea Medicină sportivă;
f)specialitatea Sănătate publică şi management asimilează specialitatea Epidemiologie şi specialitatea Igienă.

Art. 7
(1)Prin efectul prezentului ordin, începând cu sesiunea noiembrie 2006 a concursului de rezidenţiat, accesul la formare în specialităţile asimilate se sistează.
(2)De la data intrării în pregătirea de specialitate a medicilor confirmati rezidenti în urma concursului de rezidenţiat din sesiunea noiembrie 2006, formarea în specialitatile Medicină internă, Neurologie, Ortopedie şi traumatologie, Pediatrie, Recuperare, medicină fizică şi balneologie, Sănătate publică şi management cuprinde şi domenii din specialitatea/specialităţile incluse, în proporţia care să garanteze însuşirea adecvată a cunoştinţelor teoretice şi practice necesare desfăşurării asistenţei medicale de specialitate în aceste domenii.
(3)Durata de pregătire în specialităţile de asimilare nu se modifica.
(4)Certificatul de medic specialist în una dintre specialităţile de asimilare, eliberat la finele formării prevăzute la alin. (2), abilitează deţinătorul să exercite activităţile specialităţii de asimilare, precum şi activităţile specifice specialităţii/specialităţilor asimilate.

Art. 8
(1)Medicii rezidenţi în curs de specializare în una dintre specialităţile asimilate pot opta pentru reprofilarea în specialitatea de asimilare începând cu data intrării în pregătirea de specialitate a medicilor confirmaţi rezidenti în urma concursului de rezidenţiat din sesiunea noiembrie 2006.
(2)Formarea în specialitatea de asimilare a medicilor rezidenţi reprofilaţi respectă condiţia de durată prevăzută de prezentul ordin pentru această specialitate şi se face prin parcurgerea diferenţelor de curriculum şi de durata de pregătire, rezultate ca urmare a aplicării procedurii de recunoaştere a stagiilor comune, în specialitatea de asimilare.

Art. 9
Prin excepţie de la prevederile art. 8, medicii rezidenţi confirmaţi în una dintre specialităţile asimilate, care, la data prevăzută la alin. (1) al aceluiaşi articol, se află în ultimul an de pregătire, îşi continuă formarea şi susţin examen de medic specialist în specialitatea în care au fost confirmaţi medici rezidenţi.

Art. 10
Medicii confirmaţi specialişti şi primari în specialităţile Epidemiologie, Expertiză medicală a capacităţii de muncă, Genetică medicală, Igienă, Medicină sportivă, Neonatologie, Neurologie pediatrică, Oncologie medicală şi Ortopedie pediatrică îşi păstrează drepturile câştigate care decurg din titlul şi gradul profesional dobândit. Aceştia au acces cu prioritate la formare în specialitatea de asimilare, ca a doua specialitate fără concurs de rezidenţiat, în condiţiile prevăzute de normele în vigoare.

Art. 11
Ministerul Sănătăţii Publice va organiza programe de studii complementare în vederea obţinerii de atestate în domeniul specialităţilor pentru care, conform prezentului ordin, se sistează accesul la formare.

Art. 12
(1)Până la data confirmării ca specialişti în specialităţile Medicină internă, Neurologie, Ortopedie şi traumatologie, Pediatrie, Recuperare, medicină fizică şi balneologie, Sănătate publică şi management a medicilor confirmaţi rezidenţi în urma concursului de rezidenţiat din sesiunea noiembrie 2006, unităţile sanitare publice pot organiza concursuri de ocupare a posturilor vacante în specialităţile asimilate cărora li se aplică procedura prevăzută la art.
 
(2)Ulterior datei prevăzute la alin. (1), pentru structurile care asigură asistenţa medicală de specialitate în domeniul unei specialităţi asimilate, unităţile sanitare publice vor organiza concursuri de ocupare a posturilor vacante în specialitatea care a inclus specialitatea medicală respectivă.

Art. 13
(1)Pentru specialitatea Chirurgie orală şi maxilo-facială, la concursurile de rezidenţiat organizate de Ministerul Sănătăţii Publice în sesiunile 2006-2008 se pot prezenta cei care au dobândit diploma de medic, precum şi cei care au dobândit diploma de medic stomatolog. În cazul specialităţii Chirurgie orală şi maxilo-facială, concursul de rezidenţiat organizat în aceste sesiuni se va susţine pe locuri stabilite separat pentru absolvenţii facultăţilor de medicină şi pentru absolvenţii facultăţilor de medicină dentară, pe baza tematicilor prevăzute pentru specialităţile chirurgicale şi, respectiv, pentru specialităţile medico-dentare.
(2)Acordarea dreptului de exercitare a activitatilor de medic specialist chirurgie orală şi maxilo-facială candidaţilor confirmaţi rezidenţi în această specialitate în urma concursurilor de rezidenţiat organizate în sesiunile 2006- 2008 se va face numai după obţinerea celei de a doua licenţe, după caz, medicină, respectiv, medicină dentară.
(3)Începând cu sesiunea 2009 a concursului de rezidenţiat în specialitatea Chirurgie orală şi maxilo-facială vor fi confirmaţi rezidenţi numai medicii care au două licenţe, în medicină şi în medicină dentară.

Art. 14

Rezidenţii în specialităţile stomatologie generală şi farmacie generală îşi continuă pregătirea şi susţin examenul de specialist în specialităţile în care au fost confirmaţi.

Art. 15
(1)Începând cu sesiunea noiembrie 2006 a concursului de rezidenţiat, accesul la formare în specialitatea Industrie farmaceutică şi cosmetică se sistează.
(2)Rezidenţii în specialitatea industrie farmaceutică şi cosmetică îşi continuă pregătirea şi susţin examenul de specialist în specialitatea în care au fost confirmaţi.
(3)Farmaciştii confirmaţi specialişti şi primari în specialitatea Industrie farmaceutică şi cosmetică îşi păstrează drepturile câstigate care decurg din titlul şi gradul profesional dobândit. Aceştia au acces la formare în a doua specialitate, în conditiile prevăzute de normele în vigoare.

Art. 16
Farmaciştii cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, care fac dovada unei experienţe profesionale de cel putin 3 ani, însuşită în unul dintre statele enumerate, în domeniul uneia dintre specialităţile farmaceutice cuprinse în anexa nr. I pot fi recunoscuţi ca specialişti.

Art. 17
(1)Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii primari îşi păstrează drepturile câştigate care decurg din gradul profesional dobândit.
(2)Dovezile care atestă un grad profesional similar gradului de primar, eliberate de autorităţile competente ale unui stat membru al Uniunii Europene, ale unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ale Confederaţiei Elveţiene medicilor, medicilor dentişti sau farmaciştilor cetăţeni ai acestor state, sunt recunoscute de Ministerul Sănătăţii Publice.

Art. 18
Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii specialişti şi primari pot obţine a doua specialitate şi pot efectua pregătire în vederea dobândirii de atestate de studii complementare, în condiţiile prevăzute de lege.

Art. 19
Direcţia generală organizare, resurse umane, dezvoltare profesională şi salarizare, celelalte direcţii din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice şi Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti vor duce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.

Art. 20
Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.138/2004 privind aprobarea Nomenclatorului de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 873 din 24 septembrie 2004, se abrogă.

Art. 21
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României,
Partea I.

ANEXA Nr. I: NOMENCLATORUL specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală.

1. SPECIALITÃÞI MEDICALE

A. Specialităţi clinice

a) Grupa medicală

1. Alergologie şi imunologie clinică 5 ani

2. Anestezie şi terapie intensivă 5 ani

3. Boli infecţioase 5 ani

4. Cardiologie 6 ani

5. Dermatovenerologie 5 ani

6. Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice 5 ani

7. Endocrinologie 5 ani

8. Expertiza medicală a capacităţii de muncă (*) 4 ani

9. Farmacologie clinică 4 ani

10. Gastroenterologie 5 ani

11. Genetică medicală (*) 5 ani

12. Geriatrie şi gerontologie 5 ani

13. Hematologie 5 ani

14. Medicină de familie 3 ani

15. Medicină de urgenţă 5 ani

16. Medicină internă 5 ani

17. Medicina muncii 4 ani

18. Medicină sportivă (*) 5 ani

19. Nefrologie 5 ani

20. Neonatologie (*) 5 ani

21. Neurologie 5 ani

22. Neurologie pediatrică (*) 5 ani

23. Oncologie medicală (*) 5 ani

24. Pediatrie 5 ani

25. Pneumologie 5 ani

26. Psihiatrie 5 ani

27. Psihiatrie pediatrică 5 ani

28. Radioterapie 5 ani

29. Recuperare, medicina fizică şi balneologie 5 ani

30. Reumatologie 5 ani


b) Grupa chirurgicală

31. Chirurgie cardiovasculară 7 ani

32. Chirurgie generală 6 ani

33. Chirurgie orală şi maxilo-facială 5 ani

34. Chirurgie pediatrică 6 ani

35. Chirurgie plastică-microchirurgie reconstructivă 6 ani

36. Chirurgie toracică 6 ani

37. Chirurgie vasculară 5 ani

38. Neurochirurgie 7 ani

39. Obstetrica-ginecologie 5 ani

40. Oftalmologie 5 ani

41. Ortopedie pediatrică (*) 6 ani

42. Ortopedie şi traumatologie 6 ani

43. Otorinolaringologie 5 ani

44. Urologie 5 ani


B. Specialităţi paraclinice

1. Anatomie patologică 5 ani

2. Epidemiologie (*) 4 ani

3. Igienă (*) 4 ani

4. Medicină de laborator 5 ani

5. Medicină legală 5 ani

6. Medicină nucleară 4 ani

7. Radiologie-imagistică medicală 5 ani

8. Sănătate publică şi management 4 ani


2. SPECIALITATI MEDICO-DENTARE

1. Chirurgie dento-alveolară 3 ani

2. Ortodonţie şi ortopedie dento-facială 3 ani


3. SPECIALITATI FARMACEUTICE

1. Farmacie clinică 3 ani

2. Industrie farmaceutică şi cosmetică (*) 3 ani

3. Laborator farmaceutic 3 ani


NOTÃ:
1.Începând cu sesiunea noiembrie 2006 a concursului de rezidenţiat, accesul la formare în specialităţile notate cu (*) se sistează.
2.Ministerul Sănătăţii Publice organizează examen de specialist în specialităţile prevăzute la pct. 1 până la epuizarea seriilor de rezidenţi aflati în pregătire la data intrării în vigoare a Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.044/2006.


ANEXA Nr. II:
LISTA specialităţilor pentru care se organizează concurs de rezidenţiat

I. SPECIALITÃÞI MEDICALE

A. Specialitati clinice

1. Grupa medicala

1. Alergologie şi imunologie clinică 5 ani

2. Anestezie şi terapie intensivă 5 ani

3. Boli infecţioase 5 ani

4. Cardiologie 6 ani

5. Dermatovenerologie 5 ani

6. Diabet zaharat, nutritie şi boli metabolice 5 ani

7. Endocrinologie 5 ani

8. Farmacologie clinică 4 ani

9. Gastroenterologie 5 ani

10. Geriatrie şi gerontologie 5 ani

11. Hematologie 5 ani

12. Medicină de familie 3 ani

13. Medicină de urgenţă 5 ani

14. Medicină internă 5 ani

15. Medicina muncii 4 ani

16. Nefrologie 5 ani

17. Neurologie 5 ani

18. Pediatrie 5 ani

19. Pneumologie 5 ani

20. Psihiatrie 5 ani

21. Psihiatrie pediatrica 5 ani

22. Radioterapie 5 ani

23. Recuperare, medicina fizică şi balneologie 5 ani

24. Reumatologie 5 ani


2. Grupa chirurgicala

25. Chirurgie cardiovasculară 7 ani

26. Chirurgie generală 6 ani

27. Chirurgie pediatrică 6 ani

28. Chirurgie plastică-microchirurgie reconstructivă 6 ani

29. Chirurgie toracică 6 ani

30. Chirurgie vasculară 5 ani

31. Neurochirurgie 7 ani

32. Obstetrică-ginecologie 5 ani

33. Oftalmologie 5 ani

34. Ortopedie şi traumatologie 6 ani

35. Otorinolaringologie 5 ani

36. Urologie 5 ani


2'. Specialitate chirurgicală cu condiţii de acces în curs de armonizare la normele Uniunii Europene

37. Chirurgie orală şi maxilo-facială 5 ani
 

B. Specialitati paraclinice


38. Anatomie patologică 5 ani

39. Medicină de laborator 5 ani

40. Medicină legală 5 ani

41. Medicină nucleară 4 ani

42. Radiologie-imagistică medicală 5 ani

43. Sănătate publică şi management 4 ani


NOTA:
1.La specializările prevăzute la pct. A.1, 2 şi B au acces absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină.
2.Pentru specialitatea Chirurgie orală şi maxilo-facială, prevăzută la pct. A.2' la concursurile de rezidenţiat organizate de Ministerul Sănătăţii Publice în sesiunile 2006-2008 se pot prezenta deţinătorii diplomei de medic, precum şi deţinătorii diplomei de medic stomatolog.
Începând cu sesiunea 2009 a concursului de rezidenţiat în specialitatea Chirurgie orală şi maxilo-facială vor fi confirmaţi rezidenţi numai medicii care au două licenţe, în medicină şi în medicină dentară.


II.SPECIALITATI MEDICO-DENTARE

1. Chirurgie dento-alveolară 3 ani

2. Ortodonţie şi ortopedie dento-facială 3 ani


NOTA:
La aceste specializări au acces absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină dentară.


III.SPECIALITÃÞI FARMACEUTICE

1. Farmacie clinică 3 ani

2. Laborator farmaceutic 3 ani

NOTA:
La aceste specializări au acces absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de farmacie.


ANEXA Nr. III:
1.Lista specialităţilor medicale atestate prin certificate de medic specialist care nu fac obiectul procedurii de recunoaştere automata între statele membre ale Uniunii Europene
şi pentru care, începând cu sesiunea noiembrie 2006 a concursului de rezidenţiat, se sistează accesul la specializare

1. Epidemiologie

2. Expertiza medicală a capacităţii de muncă

3. Genetică medicală

4. Igienă

5. Medicină sportivă

6. Neonatologie

7. Neurologie pediatrică

8. Oncologie medicală

9. Ortopedie pediatrică


2. Lista specialităţilor care asimilează specialităţile în care se sistează accesul la formare:

1. Medicină internă
- Expertiza medicală a capacităţii de muncă
- Genetică medicală
- Oncologie medicală

2.Neurologie
- Neurologie pediatrică

3. Ortopedie şi traumatologie
- Ortopedie pediatrică

4. Pediatrie
- Neonatologie

5. Recuperare, medicină fizică şi balneologie
- Medicină sportivă

6.Sănătate publică şi management
- Epidemiologie
- Igienă 
 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!