LYRICA-aprobat în Europa pentru tratamentul bolii anxioase generalizate

on . . Accesări: 5689

Lyrica (pregabalin) a fost aprobat de Comisia Europeană pentru a putea fi utilizat în tratamentul GAD (Generalized Anxiety Disorder) la adulţi, a anunţat azi firma producătoare, Pfizer Inc. Conform estimărilor în Uniunea Europeană circa 12 milioane de persoane suferă de GAD în cursul unui an, dintre care doar o treime sunt şi diagnosticaţi, de tratament eficient beneficiind doar un număr foarte redus dintre bolnavi.  “GAD este o afecţiune mult mai serioasă decât anxietatea care apare la persoanele expuse la stres. Este o boală cronică invalidantă care poate perturba profund viaţa de zi cu zi a celui afectat, dacă rămâne netratată”, spune prof. dr. Stuart Montgomery de la Universitatea din Londra, Imperial College School of Medicine. “De acum încolo vom avea la dispoziţie o opţiune terapeutică – Lyrica - pentru a putea trata varietatea de simptome emoţionale şi fizice caracteristice bolii.
 Se estimează că aproximativ 5% a populaţiei generale adulte suferă cel puţin o dată în cursul vieţii de boala anxioasă generalizată (GAD), o afecţiune psihiatrică cronică caracterizată de o stare de tensiune şi anxietate accentuată legată de activităţile zilnice obişnuite. Printre simptome se încadrează insomnia, fatigabilitatea, scăderea capacităţii de concentrare, iritabilitatea. Boala apare mult mai des la persoanele cu afecţiuni medicale cronice, mai ales la cei care suferă de dureri cronice.
 Lyrica a fost aprobat de Comisia Europeană pe baza rezultatelor pozitive a cinci studii clinice dublu-orb, placebo-controlate la care au participat peste 2.000 de pacienţi cu GAD, în cursul cărora s-a observat că medicamentul are o eficacitate rapidă şi susţinută. Chiar după prima săptămână de tratament s-a obţinut o ameliorare importantă atât a simptomelor emoţionale, adică a simptomelor depresive şi a sentimentelor de panică cât şi a simptomelor fizice de genul cefaleei şi a durerilor musculare.
 “Lyrica reprezintă o inovaţie în terapia pacienţilor cu GAD”, spune dr. Joseph Feczko, preşedintele Pfizer Worldwide Development. Diagnosticul precoce şi tratamentul eficient sunt esenţiale având în vedere că anxietatea prelunită creşte incidenţa şi înrăutăţeşte evoluţia bolilor co-existente”.
 În Statele Unite Lyrica (pregabalin, un ligand alfa-2-delta) este aprobat pentru tratamentul neuropatiei periferice diabetice, în nevralgia postherpetică şi ca tratament adjuvant în crizele epileptice parţiale. Mecanismul de acţiune se crede că ar fi calmarea hiper-excitabilităţii neuronale.

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!