Un alt compus conţinut de carnea roşie reprezintă un factor de risc cardiovascular

on . . Accesări: 2524

furajarea2 rsNivelurile ridicate de grăsimi saturate şi colesterol din carnea roşie sunt considerate de multă vreme un factor de risc pentru boli cardiovasculare, însă un nou studiu identifică un factor de risc suplimentar, prezent tot în carnea roşie, un nutrient denumit carnitină.


După o serie de experimente desfăşurate atât pe cobai cât şi pe voluntari, oamenii de ştiinţă au demonstrat pentru prima oară că carnitina, atât din alimente cât şi din suplimentele nutritive, prezintă un risc cardiologic crescut.

"Am înţeles acum o nouă cale nutriţională care contribuie la explicarea şi întăririi legăturii dintre carnea roşie şi bolile cardiovasculare", a precizat coordonatorul acestui studiu, Dr. Stanley Hazen, şeful Secţiei de cardiologie preventivă de la Cleveland Clinic din Cleveland, Ohio. Această cale nutriţională implică acţiunea unei bacterii intestinale care metabolizează l-carnitina la persoanele care mănâncă regulat carne roşie.

60% dintre decesele înregistrate anual în România - cauzate de bolile cardiovasculare.

Stanley Hazen a suspectat că trebuie să mai existe ceva în carnea roşie, pe lângă colesterol şi grăsimile saturate, care să explice asocierea ei cu bolile cardiovasculare. "Acest studiu indică faptul că acest nutrient, carnitina poate contribui la acest risc", a mai adăugat el.

În urmă cu doi ani Hazen şi echipa sa de cercetare au descoperit că o serie de microorganisme din intestin pot transforma substanţele ce se află în cholină, o grăsime alimentară comună, într-un produs de reacţie denumit TMAO, (trimethylamine-N-oxide), ce are formula chimică (CH3)3NO. Ori carnitina are o structură chimică similară cu cholina.

Carnitina este un nutrient care se găseşte în concentraţie ridicată în carnea roşie, dar poate fi asimilată şi din alte alimente, cum ar fi din peşte, pui, lapte şi alte produse lactate. Carnitina este de asemenea populară ca supliment alimentar, fiind deseori folosită de practicanţii culturismului pentru a dobândi mai multă energie şi masă musculară.

Un nou studiu stabileşte că dieta mediteraneană reduce riscul de probleme cardiace.

Cercetătorii au examinat nivelul da carnitină din sânge la aproximativ 2.600 de oameni, bărbaţi şi femei şi au ajuns la concluzia că acest nivel poate indica existenţa unei afecţiuni cardiovasculare dar şi riscul de deces din cauza acestei afecţiuni într-un interval de timp de 3 ani - dar numai în cazul adulţilor care aveau niveluri ridicate de TMAO în sânge.

Echipa lui Hazen a testat efectele acestui compus şi pe şoareci cărora le-a introdus în hrană suplimente de carnitină. "Am constatat că suplimentele de carnitină au dublat ratele de arteroscleroză la şoareci", prin creşterea semnificativă a nivelurilor de TMAO, care este produsă de bacteria ce metabolizează carnitina.

Sfaturi despre cum putem să ținem sub control hipertensiunea.


Astfel, carnitina modifică în mod fundamental metabolismul colesterolului. Alimentele sau suplimentele alimentare care conţin carnitină provoacă depunerea a mai mult colesterol pe pereţii vaselor de sânge, şi reduce nivelul de colesterol eliminat în mod natural de către organism.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!