60% dintre decesele înregistrate anual în România - cauzate de bolile cardiovasculare

on . . Accesări: 4577

bolile-cardiovasculare rsBolile cardiovasculare reprezintă în continuare principala cauză de deces atât în România, cât şi în Europa, potrivit ultimului raport al Societăţii Europene de Cardiologie.


Raportul făcut public în anul 2012 relevă că anual 60% dintre decesele înregistrate în România au fost cauzate de boli cardiovasculare, 18% de diferite forme de cancer, iar 5% de boli respiratorii, precizează Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

"Nu întâmplător Ziua Mondială a Sănătăţii de anul acesta este dedicată controlului tensiunii arteriale, unul din factorii de risc pentru bolile cardiovasculare. Dintre bolile cronice, cele cardiovasculare sunt cele mai uşor de prevenit şi paradoxal cele care cauzează cele mai multe decese la nivel naţional, european şi global.


Statisticile plasează România pe locul 3 la nivel european la capitolul deceselor cauzate de boli cardiovasculare, după Bulgaria şi Ucraina. La polul opus se situează Danemarca, Franţa şi Israel unde mai puţin de 30% dintre decese au cauze cardiovasculare", a declarat Dan Zaharescu, director executiv adjunct al ARPIM.


Cu toate acestea, România alocă cei mai puţini bani pentru îngrijirea bolnavilor, aproximativ 48 euro/persoană/an. Astfel ţara noastră pierde anual 2,5 miliarde euro rezultaţi din scăderea productivităţii în cazul bolnavilor care nu mai pot munci din cauza stării de sănătate precare sau a membrilor familiei care sunt nevoiţi să rămână acasă să îi îngrijească.


"Poate că aceste statistici se vor schimba şi sănătatea pacienţilor cardiovasculari va putea fi semnificativ îmbunătăţită odată cu actualizarea listei de medicamente compensate planificată pentru luna iulie a acestui an. Încă din anul 2008, când s-a realizat ultima actualizare a listei, au fost lansate în Europa mai multe tratamente inovatoare, mai eficiente şi mai bine tolerate care încă nu sunt disponibile pacienţilor români. Şi investiţiile în descoperirea de noi terapii pentru bolile cardiovasculare continuă. Conform ultimului raport PhRMA, la nivel global, peste 450 de medicamente sunt în diferite stadii de cercetare şi dezvoltare pentru bolile cardiovasculare. În momentul în care acestea vor primi autorizare de punere de piaţă şi vor fi disponibile şi în Europa, sperăm că autorităţile române să le facă accesibile pacienţilor români în cel mai scurt timp", a adăugat Dan Zaharescu.


Din categoria bolilor cardiovasculare, cea mai des întâlnită este ateroscleroza, aceasta fiind şi una dintre cele mai frecvente cauze ce determină obstrucţia fluxului de sânge în arterele importante la nivelul cordului, creierului şi membrelor inferioare.
Ateroscleroza este de asemenea una dintre cauzele ce determină boala ischemică coronară, boala arterială periferică sau accidente vasculare cerebrale.


Boala ischemică coronară se manifestă prin durere la nivelul pieptului, iar în cazul unei forme mai grave poate determina un infarct, în timp ce boala arterială periferică se manifestă prin durere la mers şi se poate complica în evoluţie cu ulceraţie, necroză sau cangrenă.


Datorită progreselor medicinei, atât în ceea ce priveşte terapia medicamentoasă cât şi aparatura medicală, aceste afecţiuni pot fi ţinute astăzi sub control.


"Este important de subliniat că în cazul bolilor cardiovasculare prevenţia este esenţială. Astfel putem vorbi despre două tipuri de prevenţie. În primul rând, controlul medical regulat, stilul de viaţă echilibrat şi mişcarea pot preveni apariţia bolilor cardiovasculare. Apoi, în cazul pacienţilor cu tensiune arterială ridicată sau cu un nivel crescut al colesterolului sau cu diabet, prevenţia constă în monitorizarea continuă a acestor factori de risc şi administrarea cu rigurozitate a tratamentului prescris de medic", a arătat Dan Zaharescu.


Bolile cardiovasculare cauzează 4 milioane de decese la nivel european şi 17 milioane la nivel global. Mai mult, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se estimează că până în anul 2030 se vor înregistra anual peste 20 milioane de decese, bolile cardiovasculare rămânând în continuare cauza numărul 1 de mortalitate.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!