Fundaţia Ana Aslan International, în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România şi Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMMR), a lansat, joi, un proiect unic în România, finanţat cu fonduri europene, pentru dezvoltarea unor competenţe în domeniul îmbătrânirii cerebrale la nivelul cadrelor medicale. Astfel, pe parcursul a trei ani, vor fi pregătiţi 1.220 de medici şi 1.600 de asistenţi medicali, care să
poată asigura servicii de specialitate la cerere în domeniul brain-aging. Un recent raport în acest domeniu arată că 10% din populaţia vârstnică din România este afectată de boli de memorie, iar până în anul 2025, se preconizează că 40% din populaţia ţării va fi vârstnică, un fenomen extrem de important, susţin medicii.
Preşedintele Fundaţiei Ana Aslan International, conf. dr. Luiza Spiru, a arătat că în prezent, în România formarea profesională de specialitate se realizează sporadic şi superficial, iar actualul proiect vine să suplinească o carenţă a sistemului formal de învăţământ pe acest segment. 'Necesitatea acestui proiect rezidă în nevoia medicilor şi asistenţilor medicali de a se specializa şi a putea răspunde cererii în creştere pe piaţa românească de asistenţă medicală individualizată. Grupul ţintă al proiectului sunt cursanţi femei, bărbaţi, medici şi asistenţi medicali, care se încadrează în categoria de vârstă 29-55 de ani, respectiv 20-53 de ani', a spus conf. dr. Luiza Spiru.
Aceasta a arătat că utilitatea acestui proiect se va reflecta şi la nivelul instituţiilor medicale de profil prin crearea unei reţele de specialişti în brain-aging.
Obiectivele proiectului intitulat 'Instruire în noile tehnologii medicale şi perfecţionare pentru medicii şi asistenţii medicali din ambulatorii de specialitate şi spitale în brain-aging' sunt facilitarea introducerii şi însuşirii de noi tehnologii în cadrul mai multor specializări medicale cu aprofundarea abordării brain-aging, promovarea parteneriatului strategic la nivelul naţional între instituţii reprezentative pentru sectorul medical, crearea unei reţele de specialişti în medicina brain-aging.
Proiectul se va derula în opt centre regionale: Cluj, Iaşi, Râmnicu-Vâlcea, Constanţa, Piteşti, Timişoara, Braşov şi Bucureşti.
Valoarea totală a proiectului depăşeşte 20,5 milioane de lei, valoarea finanţării nerambursabile fiind de circa 19 milioane. /Agerpres/