Peste 1,5 milioane de persoane sunt infectate cu virusuri hepatitice B sau C

on . . Accesări: 2569

hep.jpgÎn România, prevalenţa hepatitei virale C este de 3,23% din totalul populaţiei, iar a hepatitei virale B de 4,37%. din totalul populaţiei, relevă un studiu epidemiologic recent realizat de o echipă coordonată de conf. dr. Liana Gheorghe, de la Centrul de Gastroenterologie şi Hepatologie al Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti. În cifre absolute, peste 1,5 milioane de persoane sunt infectate cu unul dintre cele două virusuri, B şi C, care determină o evoluţie spre ciroză sau cancer hepatic. Acesta este primul studiu epidemiologic derulat la nivel naţional, ale cărui rezultate sunt prezentate acum în premieră publicului larg.

Hepatitele virale afectează una din 12 persoane la nivel global, hepatitele virale B şi C sunt considerate ''ucigaşi tăcuţi'', deoarece persoanele infectate pot să nu manifeste nici un fel de simptome, neştiind astfel că sunt afectaţi de aceste boli. Netratate, hepatitele virale B şi C pot duce la ciroză hepatică, cancer hepatic sau insuficienţă hepatică, complicaţii ce ameninţă direct viaţa pacienţilor.
La nivel global, aproximativ 4 milioane de persoane sunt infectate anual cu virusul hepatitic C, acestea adăugându-se celor 180 de milioane de persoane deja infectate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte hepatita virală B ca pe una dintre principalele maladii care afectează în prezent populaţia lumii, având în vedere că 350 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei B, în întreaga lume. Hepatita virală B este o boală ce se transmite uşor, ratele de infectare fiind cu 50 până la 100 de ori mai mari decât în cazul infecţiei HIV./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!