Tractul lacrimal blocat la copii

on . . Accesări: 5061

bebe_1.jpgTractul lacrimal este situat în colţul intern al fiecărei pleoape inferioare. Ochii sunt în permanenţă „spălaţi” de fluxul lacrimilor, nu numai atunci când copilul plânge, iar tractul lacrimal drenează aceste lacrimi către cavitatea nazală. La copii mici, nou-născuţi şi sugari, aceste tracturi lacrimale se pot bloca pentru că sunt foarte mici ca dimensiuni sau pentru că nu s-au dezvoltat încă în totalitate. Rezultatul este acela că ochiul lăcrimează în permanenţă. Uneori secreţiile devin gălbui şi lipicioase, o indicaţie că s-au supra-infectat. Un tract lacrimal blocat se va debloca de la sine sau dezvoltarea lui va avea loc pe măsură ce copilul creşte. Dacă nu se produce acest lucru, se poate interveni chirurgical, la nevoie.
Dar homeopatia poate întotdeauna să ajute, înainte de a se pune problema chirurgiei.
Astfel, principalul remediu pe care l-am putea utiliza pentru deblocarea tractului lacrimal se numeşte Silicea CH5 sau CH7, 3 granule de 3 ori pe zi, 2-3 săptămâni. Facem pauză apoi o săptămână şi observăm evoluţia copilului. Dacă este mai bine, dar tot mai apare lăcrimarea necontrolată, repetăm tratamentul.
Dacă Silicea nu ajută şi lăcrimarea continuă, şi dacă se suspectează existenţa unui tract lacrimal incomplet dezvoltat, mai ales la un sugar născut prematur sau cu o greutate mică la naştere, atunci remediu homeopatic indicat este Baryta carbonica CH5 sau CH7, 3 granule de 2-3 ori pe zi, circa o lună de tratament.
În peste 90% dintre situaţii veţi reuşi să rezolvaţi cu remediile homeopatice.
Dacă apare supra-infectarea şi secreţia lacrimală devine gălbuie, atunci principalul remediu homeopatic la care ne vom gândi este Euphrasia CH7 sau CH9, 3 granule de 2-3 ori pe zi, 10-14 zile.
În afara tratamentului homeopatic, mama va trebui să maseze uşor colţul dinspre nas al ochiului sau ochilor (în situaţia în care sunt afectaţi ambii) la fiecare 2 sau 3 ore, adică de mai multe ori pe zi. Această manevră uşoară poate debloca un tract lacrimal blocat.
Dacă tratamentul homeopatic sau masajele nu au ajutat şi dacă lăcrimarea persistă la un copil de 1 an de zile, atunci există o intervenţie chirurgicală minoră, care va rezolva definitiv problema.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!