
Părinţii copiilor susceptibili a face acest tip de simptome ar putea cunoaşte câteva remedii homeopatice extrem de utile în situaţiile tip otită. De asemenea, medicii de familie ar putea prescrie cu uşurinţă aceste remedii în fazele iniţiale ale otitelor.
Astfel, în otita congestivă, adică doar o inflamaţie a timpanului, însoţită de durere, mai ales dacă episodul debutează progresiv, cu febră moderată, în timpul unui episod de rinofaringită la debut, este indicat remediul Ferrum phosphoricum CH5(7), 3 granule de 3 ori pe zi, câteva zile. Dacă durerea de ureche este moderată spre intens şi se ameliorează net la căldură (un fes cald, aplicaţii calde, căldura patului), apare în episoade cu debut spre miezul nopţii şi trezeşte copilul din somn, iar acesta vrea să bea lichide, dar în cantităţi mici (câte o gură odată), remediul indicat este Arsenicum album CH7(9), 3 granule de 3 ori pe zi, 5-7 zile, împreună cu o soluţie otică calmantă locală (varianta homeopatică se numeşte Mullein Oli, este un ulei de Verbascum, cu efect anti-algic şi anti-inflamator local, la nivelul timpanului).
În caz de dureri intense, ca nişte junghiuri, cu iradiere frecvent spre mastoidă, ne gândim la remediul homeopatic Capsicum CH7(9), 3 granule de 3 ori pe zi, pe care îl putem asocia, funcţie de debutul episodului cu Belladona CH9, dacă debutul este brusc, cu febră mare şi transpiraţii, faţa copilului este congestionată, obrajii sunt roşii, capul şi trunchiul fierbinţi iar mâinile şi picioarele reci. Copilul are o idee de fotofobie şi dureri de cap. De asemenea, se poate asocia cu Aconit CH9, dacă debutul a fost brutal, cu febră mare, piele uscată şi sete foarte intensă, iar episodul se petrece în apropierea miezului nopţii. O altă asociere a remediului poate fi făcută cu Chamomilla CH9, dacă copilul este extrem de iritabil, plângăcios, nimic nu-l alină şi vrea încontinuu să fie ţinut în braţe. Când se combină cele două remedii, ele pot fi administrate fie alternativ, la o oră interval (3 granule dintr-un remediu, apoi peste o oră, 3 granule din celălalt remediu) sau pot fi administrate simultan, dacă se doreşte un efect foarte rapid, dizolvând câte 3 granule din fiecare remediu în 20-30 ml apă, se dizolvă bine granulele şi apoi se administrează câte o gură din 10 în 10 minute, de 3-4 ori, până se obţine o ameliorare a simptomelor.
Homeopaţii pot trata şi situaţii de otită mucoasă, când deja apare un catar otic, cu remedii precum:
Kali muriaticum CH7(9), atunci când secreţiile sunt vâscoase, lipicioase, iar copilul se plânge de senzaţie de ureche înfundată. Kali muriaticum este principalul remediu indicat în afectări catarale ale trompei lui Eustachio. Se administrează 3 granule de 3 ori pe zi, minim 7 zile de tratament.
Kali sulphuricum este un alt remediu indicat atunci când copilul prezintă o rinoree gălbuie-albicioasă, cu secreţii lipicioase şi filante, însoţită de reacţie otită cu secreţie gălbuie, purulentă şi dificultăţi de auz ca urmare a prezenţei catarului. Este un alt remediu important în tratamentul catarului trompei lui Eustachio, atunci când Kali muriaticum nu are nici un efect.
Sunt multe alte remedii homeopatice indicate în tratamentul otitei, precum Bryonia, Dulcamara, Arsenicum iodatum etc, dar ele trebuie identificate funcţie de simptomatologia principală a persoanei afectate.
Remediile homeopatice mai sus menţionate pot fi combinate cu o schemă de
produse gemoderivate cu efect anti-inflamator şi drenor al secreţiilor la
nivelul zonei respiratorii superioare. De exemplu, o schemă eficientă este
reprezentată de combinaţia Extract din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1, 25-30 pic dimineaţa,
cu Extract din mlădiţe de Măceş- Rosa
canina MG=D1, 25-30 pic în apă la prânz şi Extract din muguri de Mesteacăn-
Betula verrucosa MG=D1, 25-30 pic în
apă, seara, timp de 10-14 zile.
Dr. Sorina Soescu