Tratamentul homeopatic al gripei la adulţi

on . . Accesări: 26184

În prezent, mulţi homeopaţi folosesc scheme de prevenţie în perioada anotimpului rece, utilizând preparatul Vaccinul anti-gripal homeopatic al sezonului respectiv o dată pe lună, asociat fie cu remediul de constituţie al persoanei (atunci când se cunoaşte), fie cu remedial homeopatic Influenzinum CH30. De câţiva ani de zile folosesc astfel de scheme în intervalul septembrie – aprilie anul următor, iar rezultatele sunt mulţumitoare. Homeopatia are câteva instrumente eficiente pentru tratamentul simptomatic al gripei, putând ajuta evoluţia favorabilă şi uşoară a acesteia. Gripa tratată homeopatic durează tot 7-10 zile, singura diferenţă fiind intensitatea simptomelor generale şi locale şi rapiditatea recuperării, precum şi absenţa complicaţiilor (sindromul de oboseală post-gripal, alte complicaţii respiratorii tip bronşită, pneumonie etc).
Cele mai frecvent indicate remedii homeopatice în epidemiile de gripă ale ultimilor 100 de ani au fost Gelsemium şi Bryonia. Nu sunt singurele remedii homeopatice ce pot fi folosite, dar vor fi indicate în majoritatea cazurilor.
Pentru ambele remedii, debutul gripei este lent, într-o perioadă de şase până la 12 ore. Persoana începe să se simtă treptat din ce în ce mai rău. În a doua zi de evoluţie apar durerile musculare, durerea de cap iar starea generală devine destul de rea. Un pacient tip Bryonia prezintă dureri de cap mai ales în regiunea frontală, agravate la cea mai mică mişcare a capului sau chiar a ochilor şi se simte mai bine dacă-şi apasă capul cu mâna. Un pacient Gelsemium are durerile de cap în zona occipitală, cu înţepenirea cefei şi dureri ale gâtului şi umerilor. Nici la tabloul tip Gelsemium persoana nu simte nevoia să se mişte, dar aceasta din cauza stării de oboseală şi de slăbiciune care este foarte accentuată. Starea caracteristică de Gelsemium este letargia, oboseala. Prin contrast, persoanele care vor avea nevoie de Bryonia sunt obosite, dar şi destul de agitate. Orice simptom de Bryonia este agravat de mişcare, de cea mai mică mişcare, dar în acelaşi timp persoana simte imboldul de a-şi schimba continuu poziţia în pat, pentru că nu se simte confortabil în nici un fel. Pacienţii tip Bryonia au sete şi beau multe lichide (câte o cană odată), cei de Gelsemium nu au sete şi se feresc de lichide. Pacienţii care au nevoie de Bryonia sunt mai calzi şi au pielea uscată, au nevoie de aer proaspăt şi de o temperatură mai răcoroasă pentru ameliorarea căldurii interioare. Pacienţii care au nevoie de Gelsemium sunt mai friguroşi, mai sensibili la rece ; au o mulţime de frisoane de-a lungul şirei spinării. În aceaşi timp, cei care au nevoie de Gelsemium au pielea umedă, jilavă, în episoadele febrile alternează senzaţiile de febră cu cele de frison (se simt alternativ când prea încinşi, când prea friguroşi). Odată cu frisoanele apare şi un tremur general al corpului, observat şi la nivelul extremităţilor, care este o caracteristică a tabloului de Gelsemium. Pacienţii tip Bryonia prezintă tuse mai accentuată şi simptome respiratorii mai intense, tusea fiind dureroasă şi agravând iritaţia din gât. Tusea de Bryonia determină şi dureri în piept, silind pacientul să se apese cu palmele pe torace, pentru a miminiza mişcările provocate de tuse (de fapt, la Bryonia este aceeaşi agravare la cea mai mică mişcare, prezentă în tot tabloul de boală).
Pacienţii tip Gelsemium nu mai au energie să-şi exprime emoţiile în vreun fel, stau pur şi simplu leşinaţi şi tolăniţi pe pat. Persoanele tip Bryonia sunt iritabile, îngrijorate şi extrem de agitate. Sunt nervoase, vor să fie lăsate în pace, singure, dar în acelaşi timp se îngrijorează de fiecare simptom nou apărut.
Un al treilea remediu homeopatic utilizat în tratamentul gripei este Rhus toxicodendron. Persoana care are nevoie de acest remediu este extrem de agitată, mult mai agitată ca o persoană tip Bryonia. Pentru că are dureri musculare peste tot şi nu găseşte nici o poziţia confortabilă, persoana se mişcă încontinuu. Mişcarea constantă, schimbarea poziţiei şi exerciţiile de extensie ameliorează uneori simptomele neplăcute. Simptomele se agravază noaptea, persoanei fiind imposibil să stea nemişcată în pat pentru a se odihni. Se suceşte de pe o parte pe alta, încercând să obţină o uşurare a simptomelor. Mental, cei care au nevoie de Rhus toxicodendron sunt extrem de anxioşi, mintea le este neliniştită, le trec un million de gânduri prin cap şi sunt extrem de emoţionali – apar crize bruşte de depresie, cu plâns sfîşietor. Ca şi în cazul Gelsemium-ului, caracteristicile tabloului de Rhus tox includ frisoanele şi transpiraţiile. Pacienţii sunt sensibili la rece şi se simt mai bine la căldură (duşurile calde, împachetările calde îi ameliorează). Durerea de cap tip Rhus tox este localizată la nivelul cefei, ca la Gelsemium, precum şi a gâtului cu iradiere spre umeri. Persoanele au gura extrem de uscată, dar în ciuda acestui lucru nu au sete prea mare.
Alt remediu homeopatic indicat în grip ar fi Baptisia, în situaţia în care un tablou foarte intens şi agresiv de gripă apare brusc, cu febră foarte mare. Persoana se simte deodată foarte rău, are febră foarte mare. Evoluţia este rapidă, din rău în mai rău. Mental, pacienţii tip Baptisia se simt confuzi, cu senzaţia de ceaţă în creier, pot ajunge să delireze, sunt somnoroşi mai tot timpul şi nu sunt de multe ori în stare nici să răspundă la întrebări. Principala caracteristică pe care se prescrie remediul este mirosul ofensiv, neplăcut al gurii, al transpiraţiei şi al scaunului. De obicei, în gripa tip Baptisia, pacienţii prezintă atât diaree cât şi vărsături. Limba lor este acoperită cu un depozit gălbui sau maroniu, gâtul este roşu intens, apar ulceraţii şi afte în gură şi gingiile sângerează uşor.
În sezonul trecut, a exista un episod de gripă al cărui remediu homeopatic a fost Arnica montana. Principala caracteristică a fost existenţa durerilor musculare intense, ca de febră musculară, neameliorate în nici o poziţie, cu senzaţia că patul este prea tare. Persoanele nu-şi puteau găsi nici o poziţie confortabilă, oricât s-ar fi străduit. Febra era prezentă, de a moderat la intens, starea generală destul de alterată, durerile de gât şi obstrucţia nazală însoţind un tablou respirator nespecific. În plus, existau dureri la nivelul ficatului şi fierii, în hipocondrul drept, ca după un efort fizic sau alergare.
Există mutiple alte remedii homeopatice care pot fi indicate în gripă, funcţie de simptomele principale, dominante, ale celor suferinzi. Ideea este că homeopatia dispune de remedii specifice, indicate de fiecare tabloul clinic în parte, care pot ajuta la evoluţia rapidă spre ameliorare a simptomatologiei.
În toate situaţiile de mai sus, atunci când se identifică remediul care acoperă majoritatea simptomelor, acesta se administrează în diluţia 30 CH, cel mai frecvent, din oră în oră, apoi din două în două ore şi se răreşte funcţie de ameliorarea stării persoanei. Tratamentul durează 5-7-10 zile, în funcţie de simptomele existente.
Tratamentul homeopat poate fi asociat cu oricare dintre tratamentele fitoterapice şi cu suplimente nutritive care pot susţine organismul prin această perioadă dificilă. Din experienţa clinică personală, atunci când se identifică remediul de stare, evoluţia este rapidă spre ameliorare şi nu apar complicaţii.
 
 Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!