Lucitele estivale - problemele pielii determinate de soare

on . . Accesări: 4486

soare.jpgÎn ultimii 10-15 ani, în literatura medicală se discută despre un diagnostic nou, dar impus de manifestările clinice evidente: lucitele estivale. Lucitele sunt erupţii pe piele, de diferite aspecte şi intensităţi, determinate de expunerea la soare, mai ales în timpul verii. De regulă, apar numai pe porţiunile de piele expuse la soare şi pot avea diferite intensităţi, de la simple pete sau punctuleţe roşietice, până la placarde mari, roşii sau bube tip furuncule, cu dureri, mâncărime şi inflamaţie.
Soluţia cea mai la îndemână pentru toată lumea este folosirea cremelor de protecţie împotriva radiaţiilor solare, cu factor de protecţie mare (50 sau 50 plus), cu ocazia tuturor expunerilor de lungă durată la soare.

Medicina naturală propune şi ea o schemă de preparate gemoterapice, care pot ajuta la dispariţia simptomelor pielii, odată apărute.
Astfel, combinaţia de preparate pentru tratamentul lucitelor estivale include Extractul din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1, 2 ml în apă, dimineaţa şi prânz şi Extractul din muguri de Nuc- Juglans regia MG=D1, 2 ml în apă, după amiaza şi seara, zilnic, 7-10 zile de tratament, până la dispariţia simptomelor. Local, pe piele, se poate folosi un Ulei de migdale dulci, aplicat de 2-3 ori pe zi, foarte bogat în vitamina A şi D, sau chiar Ulei de măsline obţinut prin presare la rece.
Extractul din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1 are acţiune anti-inflamatorie, anti-alergică, de tonifiere generală a organismului şi anti-stres. Reacţia pielii după expunerea la soare reprezintă un stres important pentru întregul organism, de aceea Coacăzul negru este remediul care ajută organismul să depăşească această reacţie.
Extractul din muguri de Nuc- Juglans regia MG=D1 are acţiune anti-inflamatorie şi cicatrizantă la nivelul pielii şi mucoaselor, fiind şi un important drenor limfatic în acelaşi timp. Ajută la curăţarea pielii atât la suprafaţă, cât şi în profunzime şi la drenajul edemului local care însoţeşte de multe ori arsurile solare.

Pentru prevenţia apariţiei lucitelor estivale, în afară de respectarea expunerilor la soare în afara perioadelor de radiaţii infraroşii (orele 12.00 – 4 după-amiaza) şi a aplicării cremelor dermatologice cu factor de protecţie, medicina naturală propune şi o cură de Extract de Orz verde (Plantextrakt), 1-2 ml în apă, o dată pe zi, în tot sezonul cald. Acest preparat are acţiune anti-oxidantă importantă, dar şi o acţiune de protecţie şi neutralizare a efectelor radiaţiilor, inclusiv a radiaţiilor ultraviolete. Extractul de Orz verde este şi un produs cu acţiune tonică generală importantă şi echilibrează pierderile de minerale care apar datorită transpiraţiilor importante din timpul verii.
Să vă bucuraţi de vacanţă şi să nu uitaţi produsele naturale, întotdeauna de ajutor pentru menţinerea stării de sănătate!

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!