Colon iritabil - tratament cu gemoterapice

on . . Accesări: 6917

rozmarin.jpgAlimentatia tip fast-food si ritmul extrem de alert al vieţii civilizate a determinat apariţia a numeroase disfuncţii ale sistemului digestiv uman. Nerespectarea ritmurilor biologice ale organismului şi a etapelor normale şi naturale de procesare a alimentelor declanşează tulburări, simptome şi sindroame ce cauzează mari neplăceri. Unul dintre acestea este colonul iritabil, sau tulburarea digestiei la nivelul intestinului gros, manifestat prin balonări, acumulări de gaze, dureri de diferite tipuri şi afectarea eliminării scaunelor (diaree sau constipaţie sau alternanţa dintre cele două).
Aşa cum am menţionat în numeroase rânduri în articolele prezentate, principalul tratament al acestei disfuncţii este dieta corectă şi respectarea etapelor normale ale procesului digestiv – adică mestecarea corespunzătoare, permiterea digestiei gastrice (nu se citeşte/vorbeşte/uită la TV când se mănâncă) şi respectarea unui număr de 2-3 mese pe zi, cu alimente calde şi reci, în combinaţie corespunzătoare.
Gemoterapia poate ajuta la ameliorarea simptomelor digestive, propunând o serie de preparate cu efect benefic asupra tranzitului şi acumulărilor de gaze.

Astfel, Extractul din mlădiţe de Rozmarin- Rosmarinus officinalis MG=D1, pe lângă efectul protector hepatic şi biliar, are şi o acţiune importantă carminativă, anti-aerocolie, anti-spastică şi reglatoare a motricităţii. În plus, este un tonic general important, cu efect tip încetinire a proceselor de îmbătrânire.

Extractul din mlădiţe de Merişor- Vaccinium vitis idaea MG=D1 este un preparat de regularizare a funcţionalităţii şi motricităţii intestinale, care este activ atât în constipaţie, cât şi în caz de diaree, având o acţiune de modulator al motricităţii intestinale. El corectează echilibrul motricităţii entero-colice şi regularizează funcţionalitatea enzimatică intestinală. De asemenea, participă la reglarea entero-florei bacteriene şi corectează disbiozele (dezechilibrele produse de tratamente cu antibiotice, sau după indigestii ori toxiinfecţii alimentare).

Extractul din mlădiţe de Afin- Vaccinium myrtillus MG=D1 are şi el un organotropism asupra intestinului, fiind un mare reglator al disbiozelor intestinale, al colitelor membranoase, al meteorismului şi fermentaţiei intestinale excesive şi al coibacilozelor intestinale.

Extractul din muguri de Nuc- Juglans regia MG=D1 are acţiune anti-inflamatoare, anti-bacteriană şi cicatrizantă asupra mucoaselor, fiind folosit în foarte multe afecţiuni ale intestinului, pielii şi mucoaselor.
În tratamentul colonului iritabil se pot folosi combinaţii de 2, 3 sau 4 dintre produsele prezentate mai sus, in funcţie de simptomele predominante ale pacientului.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!