Fragilitatea capilară tratată gemoterapic

on . . Accesări: 7806

afin_copy.jpgMulte doamne, dar şi pacienţi bărbaţi mi se plâng la cabinet de apariţia acestei probleme estetice şi deranjate – apariţia unor vase dilatate şi chiar sparte, care arată ca o reţea de dâre roşietice şi vineţii. Cauzele acestei probleme sunt reprezentate cel mai des de o creştere a fragilităţii pereţilor vasculari, care se dilată cu uşurinţă sau se sparg, chiar şi la traumatisme mici. Acest lucru se datorează unui proces de degenerare produs la nivelul pereţilor vasculari, iar cauza cea mai frecventă o reprezintă „excesul de sare, zahăr şi grăsimi”precum în mesajul mass-media. Doar că excesul de zahăr, de exemplu, înseamnă chiar minimul consum zilnic. Zahărul este o substanţă de sinteză, chimică, considerată străină de către organism, care se străduie să o neutralizeze. Faţă de zaharurile naturale din miere sau fructe, zahărul este o „bombă chimică”, introdusă periodic în organism, care duce la modificări majore la nivelul structurii celulelor şi ţesuturilor. Iar excesul de sare sau de grăsimi este aproape zilnic pentru majoritatea oamenilor. Un singur prânz la un fast-food şi s-a depăşit necesarul pentru 2-3 zile, atât de sare, cât şi de grăsimi. La fel cu hrana procesată sau cu alte „bunătăţi” prăjite. Aşadar, alimentaţia noastră, care este foarte prelucrată şi nesănătoasă, este cauza principală a problemei de care discutăm. Alături de ea, lipsa de mişcare fizică, carenţele de vitamine şi minerale induse de stările de stres prelungite pot să accentueze sau să agraveze problema (alături de alte efecte nocive ale organismului).
Remediul principal, pentru multe dintre probleme de sănătate ale omului, inclusiv pentru problema vaselor sparte, îl reprezintă dieta corespunzătoare – însemnând un stil de viaţă mai echilibrat, în armonie cu necesităţile biologice ale organismului.
Gemoterapia poate ajuta la întărirea pereţilor vasculari, prin intermediul unor preparate cu efecte benefice locale. Principalul preparat în reprezintă Extractul glicero-alcoolic din muguri de Afin- Vaccinium myrtillus. Acest preparat are multe alte efecte benefice, dar la nivel de perete vascular realizează o tonifiere şi reechilibrare. Pentru această acţiune, maceratul din muguri de afin se poate asocia cu Extractul din muguri de Castan sălbatic- Aesculus hippocastanum MG=D1, un puternic flebotonic şi tonic al pereţilor capilarelor periferice.
Schema indicată mai frecvent, alături de dieta corespunzătoare este:
Extract din muguri de Afin- Vaccinium myrtillus MG=D1, 2 ml în apă, dimineaţa şi Extract din muguri de Castan sălbatic- Aesculus hippocastanum MG=D1, 2 ml în apă, seara, zilnic, 2-3 luni.
Aceeaşi schemă poate fi folosită cu succes şi în cazul cuperozei, care reprezintă o localizare la nivelul feţei a acestei disfuncţii capilare periferice. În plus, persoanele care fac cuperoză nu respiră cum trebuie şi suferă frecvent de sindrom de hiperventilaţie. Adică respiră superficial, numai cu partea de sus a plămânilor, fără a asigura o oxigenare completă a plămânilor şi implicit a sângelui arterial. Pentru aceste persoane se recomandă mers pe jos în Natură sau exerciţii de gimnastică moderate, care să intensifice eforturile de respiraţie.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!