Diareea asociată antibioticelor - tratament gemoterapic

on . . Accesări: 8431

merisor_nuc.jpgLa naştere tractul nostru intestinal este steril, prima colonizare având loc prin alimentaţia cu lapte de mamă. Tractul intestinal se populează de-a lungul timpului cu o floră bacteriană complexă care stimulează sistemul imun, are rol de barieră împotriva infecţiilor şi asigură o digestie optimă. Administrarea de antibiotice pe cale orală sau parenterală poate determina modificări majore ale ecosistemului intestinal prin distrugerea bacteriilor care asigură efectul de barieră şi permite dezvoltarea celor care pot produce diaree.
Este foarte important ca pacienţii să nu se trateze singuri ajungând să abuzeze de tratamentul cu antibiotice.
Este foarteimportant ca tratamentul cu antibiotice să fie indicat şi administrat justificat doar de către medic. Uneori aceste medicamente pot face mai mult rău decât bine şi folosirea lor frecventă şi nejustificată poate avea ca rezultat numeroase efecte adverse.
Este foarte important să ne „ educăm ” pacienţii să urmeze tratamente cu antibiotice doar la stricta noastră indicaţie şi să nu işi creeze stocuri acasă pe care să le folosească pentru tratarea „ răcelilor”.
Pacienţii trebuie să ştie că infecţiile sunt de 2 feluri: virale şi bacteriene. De asemenea trebuie să ştie că la apariţia unei febre nu trebuie administrat neapărat un antibiotic.
În cazul în care am prescris un antibiotic trebuie să îi explicăm pacientului importanţa schemei de administrare (doză şi durată de tratament).

Rezistenţa la antibiotice, distrugerea florei intestinale, reacţiile alergice (mergând de la erupţiile cutanate până la şocul anafilactic), tulburările gastrointestinale sunt câteva din reacţiile adverse ale tratamentului prelungit şi necontrolat cu antibiotice.

Diareea apărută în timpul sau după tratamentul cu antibiotice este destul de frecventă în special la copii. Administrarea extractelor gemoterapice protejează echilibrul florei intestinale.
Se începe administrarea concomitent tratamentului cu antibiotic şi se continuă încă 7- 10 zile.
Extractul din mlădiţe de Merişor- Vaccinium vitis idaea MG=D1 este principalul extract gemoterapic util în profilaxia şi tratamentul diareei apărută în cursul tratamentului cu antibiotice. Reglează flora bacteriană enterală, restabilind echilibrul  acesteia.
De asemenea are un rol important în funcţionalitatea şi motilitatea normală a intestinului subţire şi gros. Tulburările intestinale de tip constipaţie pot fi ameliorate de asemenea administrând acest remediu. Se administrează 2 ml de 2 ori pe zi (dimineaţa şi seara) diluat în puţină apă.
Extractul din muguri de Nuc- Junglans regia MG=D1 este un remediu cu acţiune polivalentă. Posedă o activitate antiinflamatorie şi antibacteriană. Reglează echilibrul în disbiozele apărute la nivelul tractului intestinal, având caracteristicile unui probiotic. Se poate administra asociat cu Extractul din mlădiţe de Merişor- Vaccinium vitis idaea MG=D1.

Dr. Simona Dobre- Bărnuţiu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!