Genul caprifoi conţine peste 180 specii toate având proprietăţi medicinale. Caprifoiul negru are proprietăţi diaforetice, diuretice şi este antiseptic în administrare locală . Atât frunzele cât şi florile şi scoarţa erau folosite în medicina populară în tratamentul hepatitelor, icterului, afecţiunilor splenice,
Gemoterapicul se obţine prin macerarea mlădiţelor proaspete în soluţie hidrogliceroalcoolică.
Este recunoscut organotropismul la nivelul ficatului, splinei, aparatului respirator, sistem articular şi sistem nervos.
Extractul din mlădiţe de Caprifoi negru- Lonicera nigra MG=D1 se administrează
într-o gamă largă de afecţiuni ca terapie unică sau asociat cu alte produse gemoterapice. Este adjuvant în afecţiuni ale splinei şi ficatului ajutând la restabilirea funcţionalităţii hepatice şi splenice.
În hepatomegalie de diverse etiologii se administrează câte 2 ml de 1-2 ori pe zi.
În icter se administrează asociat cu Extract din mlădiţe de Rozmarin- Rosmarinus officinalis MG=D1 şi Extract din rădicele de Secară- Secale cereale MG=D1.
În bronşita acută şi tuse convulsivă se asociază cu Extract din muguri de Carpen- Carpinus betulus MG=D1 şi Extract din muguri de Călin- Viburnum lantana MG=D1. Asocierea cu Carpinus betulus e utilă şi în traheobronşite acţionând ca decongestionant bronşic, expectorant şi sedativ pentru tuse.
Asociat cu Extract din muguri de Nuc- Junglans regia MG=D1 şi Extract din mlădiţe de Tamarix- Tamarix gallica MG=D1 este adjuvant în splenomegalie.
În laringite este asociat cu Extract din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1. Artritele infecţioase şi gutoase beneficiază de asocierea Extractului din mlădiţe de Caprifoi negru cu Extract din muguri de Frasin- Fraxinus excelsior MG=D1 şi Extract din mlădiţe de Ienupar- Juniperus communis MG=D1.
În depresii psihice cu stări de prostraţie şi melancolie se asociează cu Extract din seminţe de Mesteacăn- Betula verrucosa semi MG=D1.
Dr. Simona Bărnuţiu