Consecutiv unor studii experimentale pe animale cartilajul anumitor soiuri de rechin s-a dovedit a avea proprietăţi de inhibare a neovascularizaţiei din bolile maligne şi fiind administrat ulterior bolnavilor cu cancer în stadiu avansat aceştia au intrat în remisiune (studiu efectuat în Cuba).
Se pare că aceste date erau incomplete, având în vedere că beneficiile promiţătoare nu s-au mai observat şi în studiile următoare. Nu s-a evidenţiat o diferenţă semnificativă în ceea ce priveşte calitatea vieţii bolnavilor cu tumori maligne care au consumat cartilaj de rechin în comparaţie cu placebo, iar efectele adverse toxice au fost importante, necesitând chiar întreruperea administrării cartilajului după o lună de tratament la mulţi pacienţi.
Cartilajul de rechin nu reprezintă o alternativă bună în cancere
Rezultatele mai multor studii randomizate efectuate la Clinica Mayo, în cadrul cărora s-a administrat cartilaj de rechin versus placebo bolnavilor cu cancer mamar şi neoplasm de colon sugerează ineficienţa acestuia, fiind înregistrate şi efecte toxice importante.