Noutati

Amalgamul dentar nu este toxic, susţin specialiştii stomatologi

on . . Accesări: 4667

dentist.jpgAmalgamul dentar nu este toxic, susţin specialiştii stomatologi, iar prof. univ. dr. Rodica Luca de la Facultatea de Stomatologie din Bucureşti a explicat într-o conferinţă de presă că acesta se foloseşte în special la dinţii aflaţi mai în spate, respectiv molari, măsele, fiind mai rezistent la solicitările actului masticator. Materialele mai noi nu au aceeaşi rezistenţă mecanică, ele sunt însă mai estetice. 'Amalgamul dentar este folosit de 150 de ani, perioadă în care a suferit o serie de îmbunătăţiri care i-au conferit calitate şi siguranţă în utilizare. Există mai multe tipuri de amalgame dentare în funcţie de elementele metalice din compoziţie cel mai utilizat fiind cel cu argint. Este un aliaj al mercurului cu unul sau mai multe metale. El rezultă din amestecul mercurului lichid cu particule metalice (argint, staniu, cupru) în proporţii bine stabilite', a subliniat prof. univ. dr. Luca.

La rândul său, prof. univ. dr. ªerban Þovan a spus că din studiile făcute de societăţile ştiinţifice americane, germane nu s-a evidenţiat vreun pericol ca urmare a utilizării amalgamului. 'În organismul omului se găseşte mercur din apă, diferite alimente, peşte marin, legume, dar în cantităţi care nu afectează sănătatea', a afirmat specialistul. El a adăugat că la unele persoane amalgamul poate da alergii minore.

'Din studiile noastre din 1996 şi până în prezent la un grup de 5.000 de persoane, am avut 10 cazuri cu reacţii la diferitele metale, nu numai la amalgam', a spus prof. univ. dr. Þovan.
Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti, dr.Alexandru Brezoescu, a subliniat că în prezent amalgamul nu se mai prepară în mojar, ci vine sub formă de capsule gata dozate şi nu prezintă un pericol pentru sănătate.
Prof. univ. dr. Andrei Iliescu a amintit că pericolul eliberării de mercur poate apărea când se înlătură amalgamul. De aceea aceasta trebuie să se facă sub răcire şi aspiraţie. Specialistul a făcut referire şi la faptul că oamenii pot opta pentru amalgam sau compozit.
'Periodic apar discuţii privind biocompatibilitatea amalgamului. În cazuri foarte rare, se citează reacţii alergice la mercurul din obturaţiile cu amalgam, care dispar în câteva zile sau în cel mai rău caz dispar prin înlăturarea obturaţiei. Dar asemenea reacţii pot apărea şi în cazul utilizării altor materiale. OMS estimează că, prin folosirea în alimentaţie a produselor marine o dată pe săptămână, creşte nivelul de mercur din urină de două până la opt ori mai mult decât nivelul de expunere din amalgam. Se estimează că un pacient care are nouă obturaţii cu amalgam inhalează zilnic numai 1% din cantitatea permisă a fi inhalată în condiţiile activităţii în medii profesionale', a reliefat prof. univ. dr. Rodica Luca./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!