Noutati

Aproape 500 de persoane depistate cu boli cardiovasculare în doar zece zile de testare, în Parcul Titan

on . . Accesări: 2381

 

 

 

În cadrul campaniei de informare pentru depistarea precoce a fibrilaţiei atriale "Spune ce ai pe inimă", desfăşurată în perioada 25 octombrie - 3 noiembrie, în Parcul Titan din Capitală, au fost depistate un număr de 465 de persoane cu boli cardiovasculare în doar zece zile de testare gratuită.

Acestea reprezintă trei sferturi din persoanele testate, campania fiind organizată de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), a precizat joi preşedintele ANPP, Vasile Barbu, la o conferinţă de presă.



"Am făcut această campanie să convingem pacientul să meargă periodic la medicul de familie. Facem o evaluare şi îmbunătăţim comunicarea. Prevenţia este cea mai importantă şi cea mai ieftină. Ne-a îngrijorat faptul că mulţi dintre pacienţi cu risc cardiac nu merg la cardiolog", a spus Vasile Barbu.

Conform datelor prezentate de acesta, peste 50% din cele 614 persoane testate nu ştiau ce înseamnă fibrilaţia atrială, una dintre cele mai frecvente tulburări de ritm cardiac, prezentă în special la persoane în vârstă. În mod normal, bătăile inimii sunt ritmice, în timp ce o inimă aflată în fibrilaţie bate neregulat şi nu poate pompa tot atât de mult sânge ca una normală. Foarte puţine persoane ştiau că suferă de această afecţiune, dar nu o tratau. De asemenea, 162 de persoane testate au fost depistate cu această afecţiune.

Cercetările ANPP au mai relevat faptul că 27% din pacienţii testaţi au vârsta cuprinsă între 66 şi 75 de ani, iar 31%, între 56 şi 65 de ani. În cadrul campaniei au fost testaţi şi 43 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani.


"Fibrilaţia atrială este o afecţiune nedureroasă şi doar în cazurile în care ritmul de contracţie este foarte mare pacientul resimte o senzaţie de bătaie rapidă a inimii. Pacienţii ignoră sau nu dau importanţă acestui simptom, aşa cum ne-au confirmat şi testările. Mulţi dintre cei testaţi ştiau că suferă de fibrilaţie atrială, dar nu erau conştienţi de riscurile la care se supun netratând această afecţiune", a precizat dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
La rândul său, medicul cardiolog Oana Năstase a spus că cercetările recente arată că fibrilaţia atrială este unul dintre principalii factori care conduc la accidentele vasculare cerebrale, în condiţiile în care aproximativ trei milioane de oameni din întreaga lume suferă, anual, un accident vascular cerebral cauzat de fibrilaţia atrială.
"Am vrea ca oamenii să înţeleagă că diagnosticarea fibrilaţiei atriale se face simplu, cu un EKG şi un stetoscop. Însă complicaţiile fibrilaţiei atriale netratate pot fi dintre cele mai severe, de la accidente vasculare cerebrale şi până la insuficienţă cardiacă, finalizate cu invaliditate sau chiar cu moartea pacienţilor", a spus Năstase.
Conform reprezentanţilor ANPP, campania va continua şi în alte cartiere bucureştene, dar şi în mai multe oraşe din ţară.

Potrivit informaţiilor ANPP, la nivel european se apreciază că aproximativ şase milioane de persoane suferă de această afecţiune, iar în România se estimează că în jur de 200.000 de oameni au fibrilaţie atrială.

Fibrilaţia atrială este unul din factorii cu un grad de risc foarte ridicat în producerea unui accident vascular cerebral. Totodată, accidentele vasculare cerebrale la pacienţii cu fibrilaţie atrială cresc cu 70% riscul de mortalitate, prelungesc cu 20% spitalizarea şi reduc cu 40% rata de recuperare. În plus, spitalizarea unui pacient cu accident vascular cerebral pe fond de fibrilaţie arterială este cu aproximativ 30% mai scumpă decât a unui pacient cu AVC fără fibrilaţie arterială, conform aceleiaşi surse.


Campania "Spune ce ai pe inimă" este organizată de ANPP, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Neurologie, Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, cu sprijinul Primăriei Sectorului 3.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!