Noutati

Harghita: Lipsă de medici specialişti la Spitalul Judeţean din Miercurea Ciuc; UPU are un singur medic

on . . Accesări: 1449

 

 

 

 

 

 

 

În prezent, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc se confruntă cu o lipsă de medici specialişti, cea mai mare problemă fiind semnalată la Unitatea Primiri Urgenţe (UPU), unde  este angajat un singur medic.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat miercuri pentru Agerpres că de la UPU au plecat, în ultimii doi ani, trei medici, dintre care doi au ales să meargă să profeseze în străinătate.

În acest condiţii, se lucrează acum cu medici colaboratori care fac gărzi la Serviciul de Urgenţă.

"Lipsa cea mai mare de medici este la UPU, din cauză că în ultimii doi ani ne-au plecat trei medici. (...) Evident că UPU funcţionează. Medicul coordonator de la UPU organizează în asemenea fel activitatea încât pacienţii să nu aibă de suferit atunci când apelează la Serviciul de Primiri Urgenţe. Gărzile sunt acoperite în proporţie de 90%, inclusiv cu medici specialişti, în principal medici internişti", a explicat dr. Demeter Ferenc.
El a spus că structura ideală de personal prevede 21 de medici angajaţi la UPU, cu linie separată pentru medicină generală, pediatrie şi pentru terapie intensivă, dar recunoaşte că "acestea sunt condiţii ideale, care nu au şanse de realizare într-un viitor foarte apropiat".

O lipsă acută de medici se resimte şi la secţiile de boli infecto-contagioase şi pneumologie, care funcţionează tot cu un singur medic şi unde sunt detaşaţi temporar medici rezidenţi.
Potrivit managerului Demeter Ferenc, "problemele arzătoare" ale lipsei de personal din spital s-ar putea rezolva cu angajarea a zece medici.
Motivele care au dus la această situaţie sunt legate, potrivit dr. Demeter, de faptul că rezidenţii care vin la Miercurea Ciuc o fac doar pentru a obţine diploma de specialişti, după care îşi caută un loc de muncă în altă parte şi ţin ocupate posturile de la spitalul harghitean.

"Din păcate, la rezidenţiatul pe post s-au înscris medici care nu au nici în clin şi nici în mânecă cu Miercurea Ciuc şi cu judeţul Harghita şi care imediat ce au absolvit specializarea şi au primit diploma de medici specialişti şi-au căutat locuri de muncă în alte părţi şi nici nu intenţionează să vină aici. Şi ţin blocate posturile noastre pentru o perioadă de cinci ani. Ei nu recunosc din start faptul că nu vor să vină aici, ci ocupă un post pentru a avea o siguranţă, o certitudine a zilei de mâine, dar imediat ce obţin diploma şi obţin un loc de muncă conform dorinţelor lor îşi dau demisia şi nu avem ce să le facem", a susţinut dr. Demeter Ferenc.

El a afirmat că, în ultimii ani, spitalul a trecut printr-un proces de reabilitare şi de dotare cu aparatură, iar Consiliul Judeţean a construit 12 locuinţe de serviciu pentru medici şi există şi posibilitatea alocării de fonduri pentru plata chiriei medicilor, în încercarea de a-i atrage pe aceştia către unitatea din Miercurea Ciuc.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

 

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!