Noutati

CNAS: Prevederile esenţiale ale directivei UE privind serviciile medicale transfrontaliere sunt deja aplicate în România

on . . Accesări: 1553

 

 

 

Prevederile esenţiale ale directivei europene privind serviciile medicale transfrontaliere se aplică deja în România, chiar dacă legea pentru transpunerea acestei directive nu a fost încă adoptată, a declarat preşedintele CNAS, Cristian Buşoi.

Declaraţia, transmisă printr-un comunicat de presă, a fost făcută în contextul în care data de 25 octombrie 2013 este termenul limită de transpunere a Directivei Europene 2011/24 privind aplicarea drepturilor pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere.


Buşoi a mai precizat că proiectul de lege necesar pentru transpunerea directivei a fost elaborat şi publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi se află în procedură de adoptare. Însă, potrivit şefului CNAS, prevederile esenţiale ale directivei apar în Ordinul preşedintelui CNAS nr. 729/17.07.2009, art. 8.

Conform ordinului respectiv, asiguraţii din România care se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene cu scopul de a primi tratament medical fără aprobarea prealabilă a casei de asigurări de sănătate beneficiază de rambursarea contravalorii serviciilor medicale la nivelul tarifelor din România, fără a depăşi contravaloarea în lei a serviciilor achitate de asigurat.

De asemenea, asiguraţii aflaţi pe teritoriul unui stat membru EU, Spaţiul Economic European şi Elveţia beneficiază, în prezent, de următoarele tipuri de asistenţă medicală: asistenţă medicală în timpul şederii temporare pe teritoriul unuia dintre aceste state, prin intermediul Cardului European de Sănătate (CES) sau a Certificatului Provizoriu de înlocuire a cardului european (CIP) şi asistenţă medicală planificată, prin intermediul documentului portabil  S2 (fostul formular E112).
Românii care călătoresc în Europa mai beneficiază de asistenţă medicală şi prin intermediul documentului portabil S1 (care înlocuieşte formularele E106, E 109, E 120, E 121).

Conform comunicatul de presă semnat de Cristian Buşoi, au fost elaborate şi alte proiecte de acte normative necesare pentru implementarea directivei UE: proiectul de ordin al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS prin care sunt reglementate tipurile de asistenţă medicală ce fac obiectul autorizării prealabile şi criteriile care trebuie îndeplinite pentru obţinerea autorizării, metodologia de rambursare a contravalorii asistenţei medicale transfrontaliere, inclusiv nivelul de rambursare, criteriile de eligibilitate pentru rambursare.
Totodată, a mai fost elaborat şi proiectul de hotărâre de guvern privind organizarea şi funcţionarea Punctului Naţional de Contact.

Tot vineri este termenul pentru transpunerea unei alte directive europene, care stabileşte măsurile pentru facilitarea recunoaşterii prescripţiilor medicale emise în alt stat membru UE, SEE.

CNAS precizează că pentru transpunerea acestei directive a fost elaborat şi publicat Ordinul MS şi CNAS nr. 1083/608/19.09.2013 prin care a fost completat modelul de prescripţie medicală pentru dispozitive medicale, conform prevederilor directivei.
De asemenea, a fost elaborat un proiect de ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS care completează formularul de prescripţie medicală pentru medicamente cu elemente suplimentare de identificare a medicului prescriptor, eliberarea prescripţiilor medicale putându-se face în România sau în orice ţară membra UE, Spaţiul Economic European.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!