Noutati

Bolile pulmonare, în vizorul Ministerului Sănătăţii

on . . Accesări: 1358

 

 

 

Consilierul în Ministerul Sănătăţii, Cristina Vladu, a declarat că bolile pulmonare se află în vizorul Ministerului Sănătăţii, ţinând cont de faptul că au un impact mare asupra duratei şi calităţii vieţii.
 
"În demersurile noastre pentru realizarea de politici ne uităm foarte mult la indicatori privind speranţa de viaţă, dizabilitate din cauza diverselor afecţiuni. Din acest punct de vedere, BPOC, astmul bronşic duc la pierderea multor ani de viaţă.

Aceasta face ca bolile pulmonare să fie în vizorul nostru în principal", a precizat Cristina Vladu, la o conferinţă despre boli pulmonare.

Ea a amintit că în pachetul de bază pentru medicina de familie apare componenta de monitorizare a bolnavului pulmonar şi a anunţat că MS are în vedere campanii pentru a crea comportamente sănătoase cu scopul de a combate flagelul fumatului.
"Tuberculoza multidrog rezistentă e pe agenda noastră. În afară de faptul că suntem pe primul loc în rândul statelor europene referitor la tuberculoza multidrog rezistentă sunt încă deficienţe de management, dar nu neapărat de management, poate şi de finanţare secvenţială şi nu comprensivă. Nu există o finanţare predictibilă a acestor programe care să le dea răgazul să se dezvolte suficient. Am încercat să compensăm acest fapt prin aplicarea de minister în colaborare cu Institutul 'Marius Nasta' la un grant pe fonduri norvegiene în care s-au cerut cerut aproximativ 5 milioane de euro", a adăugat Vladu.

La rândul său, deputatul PNL Grigore Crăciunescu e de părere că problematica ridicată de bolile pulmonare ar trebui abordată din două puncte de vedere, cel al prevenţiei şi tratamentului, ce revine reţelei de specialitate, şi respectiv cel al legislaţiei şi finanţării.
Preşedintele interimar al Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan, a semnalat că în România rata tuberculozei e în scădere progresivă, dar lentă şi s-a arătat îngrijorat nu atât de noile cazuri, cât de pacienţii cu rezistenţă la medicamente, bolnavii cronici.

El a anunţat că s-a reuşit printr-un grant norvegian acoperirea din punct de vedere bugetar a terapiei acestor pacienţi ca să nu mai existe lipsuri în paleta de medicaţie, care e foarte scumpă, "ramificată" şi de durată.

România se află în fruntea ţărilor europene în ceea ce priveşte prevalenţa bolilor pulmonare. Conform estimărilor Societăţii Române de Pneumologie, în ţara noastră, una din zece persoane are astm, una din trei fumează, 30.000 de cetăţeni mor anual din cauza cancerului pulmonar, iar unul din zece români suferă de BPOC.

Dr.Florin Mihălţan: 85% dintre pacienţii ce ajung la medic suferă de BPOC sau alte afecţiuni pulmonare

În acest context, Societatea Română de Pneumologie a organizat conferinţa cu tema "Problematica pacientului cu boli pulmonare în România: de la nevoia de diagnostic corect şi precoce până la nevoia de tratament adecvat". Evenimentul face parte din cadrul celei de-a III-a conferinţe naţionale "Managementul bolilor pulmonare pe relaţia autorităţi-asociaţii de pacienţi-medici".

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!