Reforma direcţiilor de sănătate publică (DSP) trebuie realizată după o procedură riguroasă, care să combine protecţia salariaţilor din aceste unităţi cu acoperirea unei părţi din deficitul de personal existent în spitalele din ţară, iar angajaţii care nu vor putea fi preluaţi în noile structuri să fie integraţi în unităţile sanitare, în funcţie de specializarea acestora, se arată într-un comunicat al Federaţiei Solidaritatea Sanitară.
'Pentru salariaţii care nu pot fi integraţi datorită specializărilor pe care le au propunem un plan de măsuri centrat pe completarea competenţelor, care poate asigura integrarea lor în spitale.
În cazurile excepţionale, acolo unde niciuna din soluţiile anterioare nu asigură protecţia salariaţilor (situaţii care sperăm să fie foarte puţine, poate chiar niciuna) solicităm aplicarea unui plan de disponibilizare, care să includă salariile compensatorii', se menţionează în documentul citat.
Potrivit acestuia, membrii Federaţiei Solidaritatea Sanitară urmează să se întâlnească luni cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, pentru a clarifica situaţia.
De altfel, comunicatul mai arată că în negocierile anterioare cu Ministerul Sănătăţii referitoare la reforma sistemului, estimările indicau un procent situat între 5% şi maxim 10% de salariaţi care nu se vor putea încadra în situaţia de a fi preluaţi de unităţile sanitare şi pentru care ar trebui găsite alte soluţii.
'Vom analiza oportunitatea proiectului de modificări legislative, inclusiv din perspectiva legislaţiei U.E. în domeniu şi a impactului acestuia asupra sănătăţii publice. Abia în situaţia în care argumentele Ministerului Sănătăţii vor fi fundamentate şi există decizia Guvernului şi a majorităţii aflate la putere de a proceda la modificarea Constituţiei în sensul organizării teritoriale pe criterii regionale vom trece la analiza alternativelor, rămânând a fi luate în considerare toate variantele de acţiune', se mai precizează în document.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, la începutul acestei săptămâni, că în perioada următoare vor fi desfiinţate direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele judeţene de asigurări de sănătate. Potrivit ministrului, direcţiile de sănătate publică judeţene consumă 10% din fondul de administrare al Ministerului Sănătăţii, iar economiile ce vor fi făcute prin desfiinţarea lor vor fi dirijate către programele naţionale de sănătate.
De asemenea, economiile realizate prin desfiinţarea caselor judeţene de asigurări vor merge către programele menţionate.
Sursa: AGERPRES