Noutati

Copiii până la trei ani nu trebuie expuşi la soare

on . . Accesări: 3379

fetita.jpgCopiii până la 3-4 ani nu ar trebui să fie expuşi la soare, susţin specialiştii dermatologi. Dr. Mihaela Leventer a declarat că după vârsta de doi ani copiii trebuie să meargă pe plajă cu pălărie şi îmbrăcaţi, după ce li s-a aplicat o cremă fotoprotectoare pentru copii şi numai între orele indicate. Aceasta a menţionat că în prezent se găsesc haine din fibre speciale, care protejează pielea de razele soarelui. La rândul său, prof. dr. Anca Zbranca de la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Gr. T. Popa'' din Iaşi susţine necesitatea expunerii la soare a copiilor pentru fixarea vitaminei D, dar să nu se exagereze. 'Expunerea 5 minute pe zi numai a mâinilor şi feţei copilului este suficientă pentru fixarea vitaminei D. Este foarte important ca aceştia să nu fie lăsaţi dezbrăcaţi pe plajă, ci numai cât merg în apă şi să fie protejaţi cu cremă', a subliniat prof. dr. Zbranca.

Medicii dermatologi atrag atenţia că expunerea la soare din copilărie duce în timp la afectarea pielii. Factorii genetici implicaţi în producerea melanomului nu pot fi modificaţi sau eradicaţi, dar este posibilă reducerea semnificativă a riscului dezvoltării melanomului respectând câteva reguli simple, susţin sprecialiştii. Astfel, trebuie evitată expunerea intensivă şi directă la soare, aceasta trebuie să fie progresivă şi în afara intervalului orar 11-16. Trebuie să fie utilizate creme de protecţie cu spectru larg (UVA şi UVB) şi cu factor de protecţie corespunzător tipului de piele, cremă care este necesară la toate expunerile solare (de la cele de câteva minute până la cele în care desfăşurăm activităţi îndelungate sub razele soarelui).

Produsele de protecţie trebuie aplicate cu 30 de minute înaintea expunerii la soare şi se reaplică periodic la fiecare 2 ore. Umbrela nu protejează total de razele soarelui şi trebuie folosite măsuri de protecţie suplimentare. Se recomandă folosirea articolelor de îmbrăcăminte: pantaloni lungi, cămăşi cu mânecă lungă, pălării cu boruri largi şi ochelari de soare. Medicii susţin că soarele a devenit agresiv, deoarece stratul de ozon s-a subţiat.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!