Asociaţia Medicilor de Familie de Bucureşti-Ilfov (AMFB), Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) au încheiat ieri, 10 februarie, un parteneriat de susţinere. Îngrijoraţi de evoluţia sistemului medical din România, reprezentanţii organizaţiilor amintite îşi propun să organizeze acţiuni care să determine creşterea finanţării medicale până la 6% din PIB pentru
sănătate, să promoveze asistenţa primară, să educe populaţia în ceea ce priveşte sănătatea şi un stil de viaţă sănătos, dar să şi informeze privind drepturile şi obligaţiile pacienţilor.
Preşedintele COPAC, Cezar Irimia, a subliniat că, în acest sens, bolnavii cronici au mari probleme cu medicamentele şi consideră că este normal ca sumele colectate pentru sănătate să fie transparente la fel ca şi destinaţia lor.
Preşedinta AMFB, dr.Rodica Tănăsescu, a subliniat că asociaţia are în vedere determinarea autorităţilor în ceea ce priveşte transparenţa fondurilor pentru sănătate şi alocarea unui procent mai mare asistenţei medicale primare. În opinia sa, Sănătatea a fost doar declarativ preocuparea principală a guvernanţilor. În realitate, aceasta a fost lăsată pe ultimul loc sau ignorată.
'Încercăm să conştientizăm clasa politică să mobilizeze resursele în favoarea sănătăţii', a precizat dr.Rodica Tănăsescu. La rândul său, preşedintele ANPP, Vasile Barbu, s-a pronunţat pentru educaţia pacientului şi, în acest sens, pentru educaţia individuală şi prin programe speciale.
Reprezentanţii ANPP se pronunţă pentru ca CNAS să fie autonomă şi banii să fie utilizaţi pentru Sănătate.
În programul parteneriatului semnat se mai are în vedere promovarea unei atitudini de respect reciproc în relaţia medic-pacient, în încercarea de îmbunătăţire a sistemului de sănătate, care, în prezent, în opinia reprezentanţilor pacienţilor, pune în pericol viaţa, sănătatea şi demnitatea acestora.