Noutati

Conţinutul de dioxină din iaurturile Danone este sub limita maximă admisă

on . . Accesări: 3084

Conţinutul de dioxină din iaurturile Danone este de aproape 15 ori mai scăzut decât limita maximă admisă, a declarat pentru Rompres preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor /ANSVSA/, Radu Roatiş. Acesta a precizat că în urma interpretărilor efectuate pe buletinele de analiză sosite de la Laboratorul Comunitar de Referinţă din Budapesta a reieşit un conţinut de dioxină în guma de guar din iaurt de 0,33 picograme/gram, în timp ce limita maximă admisă este de 3 picograme/gram. "În aceste condiţii putem afirma că nu există nici un risc pentru consumatorii români", a spus Roatiş.
 Rezultatele analizelor efectuate la laboratorul ungar au relevat faptul că nu au fost găsite substanţe nocive pentru consumatori în guma de guar, cunoscută sub denumirea E412. Guma de guar este un preparat natural, obţinut dintr-o tufă de fasole indiană care se cultivă în India, Pakistan, sudul Statelor Unite, utilizat în industria alimentară ca aditiv cu funcţii de agent de îngroşare, stabilizator şi emulgator pentru diverse produse. ANSVSA şi compania Danone au retras de pe piaţa românească întreaga cantitate de iaurturi cu fructe suspectată a fi contaminate cu dioxină (o substanţă cu potenţial toxic şi cancerigen). Autoritatea veterinară a primit o notificare prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje al Comisiei Europene, în data de 14 august, referitoare la prezenţa gumei de guar, posibil contaminată cu dioxină în iaurturi cu fructe. Alerta CE a vizat mai multe state membre, care au fost avertizate să analizeze cantităţile de gumă de guar şi să se asigure că nu au fost folosite în fabricarea unor produse, sau dacă acest lucru s-a întâmplat deja, să retragă de pe piaţă produsele respective. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!