Noutati

Adevărul despre mincinoşi

on . . Accesări: 4414

Un grup numit Global Deception Research Team, format din 91 de membri răspândiţi în întreaga lume, a elaborat recent un raport intitulat ”O lume a minciunilor” ce a apărut în the Journal of Cross-Cultural Psychology. Grupul, a cărui misiune declarată este de a studia stereotipurile despre mincinoşi, a pornit de la următoarea dilemă - cum ne putem da seama când cineva ne minte? - după care au formulat 10 întrebări referitoare la această problemă, având legătură cu limbajul trupului şi cu starea psihică a unui mincinos. Apoi, aceste întrebări au fost adresate oamenilor din 75 de ţări, printre care şi România, după care grupul a compilat şi analizat răspunsurile.
 Principala concluzie care se desprinde din răspunsurile primite este că stereotipurile comune despre mincinoşi nu sunt deloc verificate în realitate. ”Mincinoşii se agită, se ating şi se scarpină, sunt nervoşi, iar discursul lor este plin de greşeli. Aceste credinţe sunt comune pe întreg globul”, spun reprezentanţii grupului de ”cercetători”, cu pretenţia că ar fi descoperit America. Dar care este în opinia lor cea mai zguduitoare concluzie? ”Faptul că mincinoşii nu te pot privi în ochi”. Asta da descoperire! - scrie presa străină, care ia în râs acest ultim studiu... în domeniu.
 Echipa şi-a pregătit minuţios raportul, cercetând 32 de analize despre minciună realizate în trecut. Printre acestea, un sondaj din 1981 care releva că americanii cred că ”mincinoşii evită să te privească în ochi, se ating, dau din mâini şi din picioare, îşi schimbă poziţia corpului, se agită şi vorbesc repede”. Grupul citează şi un studiu britanic, din 1996, în care britanicii îşi exprimau convingerea că ”mincinoşii nu se uită în ochii celui cu care vorbesc, se întorc cu spatele, clipesc şi fac pauze dese atunci când îţi spun o poveste puţin credibilă”.
 Însă echipa de la Global Deception Research Team are o altă interpretare a datelor. "Aceste credinţe despre mincinoşi sunt probabil neadevărate”, spun ei, explicând că este bine cunoscut faptul că oamenii nu prea sunt capabili să-şi dea seama când cineva îi minte. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!