Noutati

Cluj: Asociaţia de Podiatrie, nou lansată, are ca scop scăderea amputărilor la pacienţii dibetici

on . . Accesări: 3846

 

 

 

Vineri, 17 aprilie, a fost lansată la Cluj-Napoca Asociaţia de Podiatrie, specialitate care se axează pe tratamentului bolilor piciorului. 

Scopul declarat al acestei asociaţii este de a contribui, prin specializarea asistenţilor, la crearea meseriei de podiatru, lucru care va avea inclusiv efectul de reducere a numărului de amputaţii de picior la persoanele care suferă de diabet

 

Preşedintele Asociaţiei de Podiatrie, Norina Gâvan, a declarat vineri, la lansarea asociaţiei, că ideea privind înfiinţarea asociaţiei a pornit de la semnalarea problematicii piciorului diabetic şi a amputaţiilor la persoanele cu diabet zaharat. 

'Cluj-Napoca a marcat o premieră în sistemul de sănătate românesc, şi anume lansarea Asociaţiei de Podiatrie, care urmăreşte să dezvolte specialitatea de podiatrie în rândul asistenţilor medicali şi să creeze meseria de podiatru în ţara noastră. Demersurile au pornit de la semnalarea problematicii piciorului diabetic şi a amputaţiilor la persoanele cu diabet zaharat, în condiţiile în care, în România, se efectuează zilnic, în medie, 62 de amputaţii în rândul persoanelor cu diabet', a spus Gâvan. 

Una dintre principalele misiuni ale acestei asociţii va fi aceea de a creşte gradul de conştientizare a problematicii afecţiunilor picioarelor, în general şi, în special, la persoanele cu diabet zaharat. Potrivit Norinei Gâvan, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85% prin acţiunile de conştientizare a celor care suferă de diabet. 

'Este foarte important ca România să se alinieze modelelor internaţionale în ceea ce priveşte nivelul de îngrijire a persoanelor cu diabet zaharat, care se confruntă cu afecţiuni ale picioarelor. Potrivit Federaţiei Internaţionale de Diabet, prin includerea podiatrilor în echipa pluridisciplinară care îngrijeşte piciorul diabetic, dar şi piciorul cu alte afecţiuni, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85%. La nivel global, podiatria este recunoscută ca specialitate în 19 ţări din întreaga lume, în prezent existând peste 100.000 de specialişti în podiatrie', a explicat preşedintele Asociaţiei de Podiatrie. 

Cele 10 porunci ale piciorului diabetic

În competenţa specialistului podiatru vor intra aprecierea factorilor de risc la nivelul picioarelor, screening-ul de neuropatie, adică testarea sensibilităţilor, şi arteriopatie, indicele gambă-braţ. Acesta va realiza şi tratamente specifice piciorului diabetic precum tăierea unghiilor, înlăturarea calusurilor sau a tegumentului mort ori tratament specific pielii uscate. 

Preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică, Ioan Andrei Vereşiu, a declarat la rândul său în aceeaşi conferinţă de presă că este nevoie de această nouă categorie de profesionişti.

'Primul pas al Asociaţiei de Podiatrie constă în pregătirea unor formatori specializaţi în îngrijirea piciorului diabetic, iar etapa următoare o reprezintă pregătirea asistenţilor medicali în specialitatea de podiatrie', a spus Vereşiu.

La lansarea Asociaţiei de Podiatrie au participat peste 150 de medici români şi specialişti internaţionali în domeniul podiatriei.

Sursa foto: ziardecluj.ro

Sursa: AGERPRES

 

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!