Noutati

Studiu: Prea mult jogging este dăunător pentru sănătate

on . . Accesări: 1291

 

 

 

Potrivit unui studiu realizat de cercetători danezi şi publicat în Journal of American College of Cardiology, practicarea regulată a unei activităţi fizice, dar fără a se "abuza", deoarece se pare că prea mult jogging se poate dovedi la fel de dăunător pentru sănătate ca şi lipsa de mişcare. 

Cercetători de la spitalul Frederiksberg din Copenhaga au observat şi analizat timp de peste 12 ani obiceiurile a 1.511 voluntari sănătoşi, dintre care 1.098 făceau regulat jogging şi 413 nu făceau deloc mişcare sau prea puţin.

După ce au comparat frecvenţa şi ritmul practicării joggingului celor care făceau sport cu ale celor sedentari, oamenii de ştiinţă au făcut o constatare uimitoare: cei care alergau cel mai mult aveau aproape aceeaşi probabilitate să moară ca cei care nu practicau nicio activitate fizică. În schimb, voluntarii care alergau moderat, nedepăşind două ore şi jumătate de alergare pe săptămână, au prezentat cea mai scăzută rată de mortalitate. 

'Schimbări de ritm cardiac prea violente în timpul unui efort excesiv şi repetat ar putea provoca acest fenomen. Un ritm de alergare prea susţinut poate prezenta riscuri pentru sistemul cardiovascular', spune Jacob Louis Marriott, cercetător la spitalul menţionat şi autor al studiului.

Cei alergici la sport nu trebuie însă să se bucure fiindcă, departe de a vrea să ofere o scuză celor leneşi, cercetătorii au determinat condiţiile optime de practicare a joggingului: se recomandă ca viteza de alergare să fie de 8 kilometri pe oră, timpul total netrebuind să depăşească două ore şi jumătate pe săptămână, împărţite în trei alergări. 

'Toţi laudă meritele joggingului, însă nimeni nu a pomenit până acum de limite în activitatea sportivă. Acest studiu dovedeşte că aceste limite există. Nu este necesară practicarea în exces a unei activităţi fizice pentru a obţine un impact pozitiv asupra stării de sănătate şi se pare că un efort prea mare ar avea efectul invers. Aşa încât exerciţiile trebuie practicate cu moderaţie', subliniază cercetătorul.

Studiul se alătură listei de cercetări anterioare care au arătat caracterul potenţial nociv al abuzului de sport asupra sănătăţii. În 2012, cercetători suedezi constataseră că cei care fac jogging regulat şi moderat au o speranţă de viaţă în medie cu 5-6 ani mai mare decât ceilalţi. Un alt studiu, publicat în acelaşi an, arătase că sportivii de rezistenţă care participă la curse intense de alergare, bicicletă sau nataţie prezintă un risc de cinci ori mai mare să aibă un ritm cardiac neregulat, numit fibrilaţie auriculară, din cauza măririi muşchiului inimii.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!