Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, a declarat că instituţia împreună cu factorii responsabili din sănătatea arădeană, intenţionează implementarea în judeţ a unui program de promovare al controlului factorilor de risc cardiovascular, după model american.
Vizita a fost organizată în cadrul unui proiect pilot - 'The American Way - Calea Americană. Ce şi cum putem face noi pentru a atinge performanţele lor?' - derulat din necesitatea de a îmbunătăţi performanţele administraţiei publice locale din România.
'Scopul vizitei a fost acela de a acumula cunoştinţe şi de a ne familiariza cu strategii şi tehnici folosite cu succes în administraţia publică locală din SUA', a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, Nicolae Ioţcu.
Potrivit acestuia, unul dintre cele mai importante puncte din program l-a constituit vizitarea Centrului de Prevenire şi Diagnosticare a Bolilor (CDC - Centers for Disease Control and Prevention) din Atlanta, vizita fiind facilitată de Edward N. Luttwak, reputat cercetător originar din Arad, autor al unor lucrări majore în domeniul relaţiilor internaţionale şi al studiilor strategice. Cu ocazia recentei vizite pe care a făcut-o în Arad, acesta a promis reprezentanţilor autorităţilor publice locale arădene că va face demersurile necesare pentru contactarea specialiştilor din cadrul CDC, în condiţiile în care judeţul Arad se află pe primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte incidenţa şi prevalenţa cancerului.
Delegaţia arădeană s-a întâlnit cu acest prilej, cu reprezentanţi a şase departamente medicale ale CDC, discuţiile fiind purtate pe diferite domenii de prevenire şi detectare precoce a bolilor. Întâlnirea s-a axat pe ceea ce înseamnă prevenţia în bolile cardio-vasculare şi neoplazice: cancer de colon, de sân şi de col uterin.
'A fost un prim contact foarte interesant. CDC are un program şi pentru Europa de Est şi sperăm că judeţul Arad va fi inclus într-un într-un astfel de program. Din discuţiile purtate direct cu manageri publici şi alţi experţi din domeniu, suntem convinşi că vor rezulta proiecte importante pentru judeţul Arad, în care vom avea ca parteneri o serie de reprezentanţi americani în domenii de activitate, cum ar fi politicile publice, infrastructura şi cel mai important, sectorul medical şi sănătatea publică', a spus Nicolae Ioţcu, preşedintele CJ Arad.
La rândul său, un alt membru al delegaţiei, dr Adrian Wieener, director medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, a ţinut să îşi exprime speranţa că Aradul va beneficia de expertiza specialiştilor din cadrul CDC prin documente şi proceduri standardizate, care vor fi adaptate specificului local. 'Am lăsat fiecărui şef de departament o mapă cu prezentarea profilului medical al spitalului şi a problemelor majore de sănătate cu care ne confruntăm în judeţ, pentru a păstra deschis contactul aplicat pe ceea ce ni s-a prezentat', a afirmat dr Adrian Wiener.
Nicolae Ioţcu a spus că în prezent, în SUA se derulează în domeniul sănătăţii publice, programul 'A million hearts', scopul autorităţilor americane fiind acela de a salva un milion de vieţi prin promovarea controlului factorilor de risc cardiovascular. 'În acest context, voi propune recent înfiinţatei Comisii Consultative pentru bolile cardio-vasculare implementarea la nivelul judeţului Arad a unui program similar, în condiţiile în care noi am început un astfel de proiect, localitatea pilot fiind comuna Ghioroc', a mai spus Nicolae Ioţcu
În cadrul vizitei, delegaţia arădeană a fost informată cu privire şi la alte programe de interes naţional, care se desfăşoară în Statele Unite în domeniul sănătăţii. 'Astfel, am primit informaţii cu privire la un program de detectare precoce a cancerului de colon, program care se derulează la domiciliul persoanelor, fără a fi nevoie deplasarea la medic a acestora. Un astfel de program ar fi interesant de aplicat şi în judeţul Arad, într-o variantă adaptată nevoilor populaţiei, în condiţiile în care această boală se află pe locul doi ca şi prevalenţă, atât la bărbaţi cât şi femei', a mai adăugat dr. Adrian Wiener.
Sursa: AGERPRES