Noutati

Studiu: Nou tratament, mai eficient şi mai ieftin, împotriva malariei

on . . Accesări: 1287

 

 

 

Potrivit unui articol publicat în revista "Proceedings of the National Academy of Science", o echipă de medici din SUA a pus la punct un tratament foarte eficient şi ieftin împotriva malariei, care constă în administrarea directă a pelinului dulce (Artemesia annua). 

Malaria este o boală parazitară infecţioasă, transmisă de ţânţarul anofel, care ameninţă să devină următoarea urgenţă globală în materie de sănătate, având în vedere rezistenţa la medicamente a unora dintre paraziţii care o produc. În 2013, 584.000 de persoane, în special din Africa sub-sahariană, au murit din cauza acestei maladii, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

 

Pelinul dulce este principalul ingredient întrebuinţat la fabricarea medicamentelor împotriva malariei, iar specialiştii de la Universitatea Massachusetts Amherst au descoperit că folosirea directă a plantei are efecte de trei ori mai durabile decât doza standard de medicament care conţine artemisinină, metoda cea mai răspândită pe glob de combatere a malariei. Chiar şi în cazul unei doze duble de medicament, simpla întrebuinţare a plantei de pelin dulce este de două ori mai eficientă.

Colectivul ştiinţific condus de medicul microbiolog Stephen Rich a efectuat cercetarea pe două tipuri de malarie care afectează cel mai des rozătoarele, una produsă de parazitul Plasmodium chabaudi şi o alta, de Plasmodium yoeliibecause, care este rezistent la tratamentul cu medicamente pe bază de artemisinină. S-a constatat că această formă a bolii poate fi combătută cu noul tratament. Prima formă, Plasmodium chabaudi, este cea care se aseamănă cel mai mult din punct de vedere biologic cu Plasmodium falciparum, parazitul paludismului la om care face cele mai multe victime. 

Malaria, cunoscută şi sub numele de paludism sau friguri, este o boală infecţioasă provocată de hematozoarul palustru (transmis prin înţepătura ţânţarului anofel), caracterizată prin puternice frisoane. Această maladie este larg răspândită în regiunile tropicale şi subtropicale. OMS estimează că 3,2 miliarde de persoane riscă să contracteze această boală, pentru 1,2 miliarde dintre acestea probabilitatea de a suferi de malarie fiind foarte mare.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!