Noutati

A început a 40-a ediţie a Congresului Societăţii Române de Neurochirurgie

on . . Accesări: 1803

 

 

 

Joi, 25 septembrie, a început a 40-a ediţie a Congresului Societăţii Române de Neurochirurgie, eveniment care se desfăşoară la Cercul Militar Naţional din Bucureşti.

În cadrul evenimentului ştiinţific, cu participare internaţională, este organizat şi cel de-al 19-lea Curs Francofon de Neurochirurgie, susţinut de către reprezentanţi ai Societăţii Franceze de Neurochirurgie.

 

Potrivit unui comunicat al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central 'Dr. Carol Davila', remis joi AGERPRES, în cadrul congresului sunt abordate teme de actualitate din patologia vasculară neurochirurgicală, neuro-oncologică, dar şi studii de specialitate privind tratamentul cu celule stem.

"În calitate de partener implicat în organizarea acestui eveniment ştiinţific, colonel medic. Dr. Florentina Ioniţă-Radu, directorul general al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central 'Dr. Carol Davila' a menţionat că dezvoltarea explozivă a acestui domeniu de activitate, extinderea cercetării în domeniul neurologiei, neurochirurgiei, neuroimagisticii medicale, etc. pe modelul centrelor de profil din Occident va reprezenta, cu siguranţă, o motivaţie pentru tinerii medici de a rămâne să profeseze acasă, Spitalul Militar dorind să devină un exemplu în acest sens", se arată în comunicatul de presă amintit.

Potrivit sursei citate, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a subliniat că acest domeniu de supraspecializare medicală merită susţinut de către factorii decizionali din arcul guvernamental, sprijin pe care Ministerul Sănătăţii l-a dovedit prin intermediul Programelor naţionale de diagnostic şi tratament, care au beneficiat în acest an, de o creştere bugetară cu aproximativ 80% faţă de anul trecut, "dar, cu toate acestea, mai sunt multe lucruri de făcut".

"Dialogul dintre medicii specialiştii şi cei din cadrul comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii reprezintă primul pas către susţinerea şi chiar dezvoltarea sistemului medical românesc. Mă onorează faptul că aceste evenimente ştiinţifice sunt organizate şi sub patronajul ministerului pe care îl conduc pentru că numai aşa putem motiva generaţiile de medici tineri să rămână în România după obţinerea diplomei şi a specializărilor ulterioare", a spus ministrul, conform comunicatului Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central 'Dr. Carol Davila'.

Potrivit sursei menţionate, prof. univ. dr. Mircea Gorgan, preşedintele Societăţi Române de Neurochirurgie, a afirmat că organizaţia pe care o conduce îşi propune ca prin aceste evenimente, organizate cu sprijinul Cercului Militar Naţional şi al Spitalului Militar Central, să îndrume tinerele generaţii din punct de vedere uman şi profesional, prin expunerea ultimelor cercetări şi protocoale în acest domeniu, care au potenţial de educaţie medicală continuă în vederea perfecţionării corpului de specialişti care activează în neurochirurgie.

La rândul său, academicianul Constantin Popa, membru al Academiei Române, a atras atenţia publicului tânăr, studenţi ai Facultăţi de Medicină şi Farmacie Carol Davila şi medici rezidenţi, asupra faptului că au ales să urmeze o profesie în domeniul neuroştiinţelor care va cunoaşte, datorită tehnicii şi tehnologiilor medicale, "o dezvoltare spectaculoasă".

"În acest sens, la acest moment neuroştiinţele înglobează deja 47 de subspecializări din care neurochirurgia se poate realiza prin alte 37 de supraspecializări. Este o realitate faptul că România are specialişti de talie internaţională în acest domeniu considerat regina neîncoronată a chirurgiei, fapt dovedit de cele peste 300 de cazuri operate de mine, sechele ale unor intervenţii chirurgicale realizate în marile centre din Europa. Nu putem vorbi despre astfel de lucruri dacă nu vorbim de o platformă de învăţământ corespunzătoare, despre o curiculă universitară adaptată la patologia modernă, dar şi despre extinderea rolului mentorilor prin trimiterea la supraspecializări a medicilor rezidenţi, asta până vom implementa conceptele aplicate în alte ţări privind crearea unor NeuroCentre care să reunească toate specialităţile din sfera neurologică, chirurgicală, intervenţională şi imagistică, inclusiv componentă de cercetare medicală", a spus academicianul.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!