Noutati

MAE: Nu sunt informaţii despre existenţa unor cetăţeni români afectaţi de virusul Ebola în Africa de Vest

on . . Accesări: 1379

 

 

 

Ministerul Afacerilor externe (MAE) a anunţat că ambasadele României din Africa de Vest nu au primit solicitări de asistenţă pentru repatriere din partea unor cetăţeni români, şi nici nu au fost informate cu privire la existenţa unor cetăţeni români afectaţi de virusul Ebola în statele din Africa de Vest.

"Misiunile diplomatice ale României în Africa de Vest au extins demersurile de verificare a existenţei unor cazuri a virusului Ebola la cetăţenii români aflaţi în zonele afectate şi în statelor învecinate, depunând eforturi substanţiale de intrare în posesie a unor informaţii concrete şi verificate inclusiv prin intermediul consulilor onorifici ai României în Africa, precizează MAE.

Precizăm că ambasadele României din Africa de Vest menţin legătura cu cetăţenii români aflaţi în zonă care au dorit să îşi anunţe prezenţa în zonă, precum şi cu cei înregistraţi voluntar la misiunile diplomatice ale României", se arată în comunicat. 

Conform MAE, înregistrarea cetăţenilor români este reglementată prin dispoziţiile art. 5 lit. d) din Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, care stipulează că, în cazul stabilirii reşedinţei sau a domiciliului în străinătate, cetăţenii români au obligaţia de a informa cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României.

"Ambasadele României în Africa de Vest sunt pregătite să acorde asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi în această zonă. În egală măsură, la nivelul MAE s-au luat măsuri pentru tratarea cu maximă atenţie a fiecărei cereri de viză provenite din partea cetăţenilor străini care solicită viza română la misiunile diplomatice române din Africa de Vest", se mai arată în comunicat.

MAE precizează că, prin intermediul misiunilor diplomatice în Africa de Vest, monitorizează în permanenţă evoluţia impactului virusului Ebola.

"Ambasadele României din Africa de Vest participă constant alături de partenerii din Uniunea Europeană la numeroase întâlniri de lucru pe această temă, existând o cooperare permanentă inclusiv pe acest subiect. De asemenea, MAE este în contact permanent cu autorităţile locale din această zonă", subliniază sursa citată.

Ministerul mai anunţă că, în acest context, că Guineea a închis temporar graniţele cu Liberia şi Sierra Leone, o măsură preventivă pentru a împiedica propagarea epidemiei dinspre cele două state vecine.

"Ministerul Sănătăţii din Nigeria a pus în aplicare un plan de măsuri, procedând la verificarea persoanelor care intră în ţară prin toate punctele de frontieră (porturi, aeroporturi şi graniţă terestră). Personalul medical din această ţară verifică prin mijloace speciale starea de sănătate a persoanelor care sosesc în Nigeria", adaugă MAE.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!