Noutati

Covasna: Conducerea Spitalului Judeţean estimează un deficit de 500.000 de lei din spitalizările de zi

on . . Accesări: 1870

 

 

 

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a anunţat că va avea un deficit bugetar de cel puţin 500.000 de lei la finalul anului din cauză că nu va putea realiza planul contractat cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) pentru spitalizările de zi.

Managerul general al Spitalului, Andras Nagy Robert, a declarat, marţi, că în contractul de finanţare încheiat cu CAS sunt prevăzute 1.506 cazuri în spitalizare continuă, cu 200 mai puţine decât anul trecut, şi 800 de cazuri în spitalizare de zi. 

 

Potrivit acestuia, spitalizarea de zi nu va putea fi acoperită la nivelul preconizat, deoarece spitalul nu dispune nici de personal şi nici de dotarea necesară pentru această schimbare. 

'Bugetul spitalului nu a fost redus faţă de anul trecut, el este asigurat, însă problema majoră o reprezintă spitalizarea de zi. Nu ne-am putut pregăti pentru o astfel de modificare, pentru că legea a intrat imediat în aplicare de la 1 iulie. Nicăieri nu a fost o reformă la mijlocul anului, e ca şi cum arbitrul schimbă regulile în timpul jocului (...) Vă daţi seama, e vorba despre 200 de pacienţi pe lună în circuit care nu vor mai sta în spital, vor trebui trataţi la zi cu acelaşi personal (...) În concluzie, noi estimăm că vom înregistra o pierdere pe spitalizarea de zi, va fi o instabilitate financiară de două-trei luni pe care probabil că nu o vom putea recupera, pentru că fizic nu putem realiza numărul de cazuri contractat. Deficitul pe spitalizarea de zi va fi, zic eu, între 500-600.000 de lei până la sfârşitul anului', a mai spus Nagy Andras Robert. 

Directorul medical al spitalului, Antal Almos, a ţinut să menţioneze că nu i se pare corect ca finanţarea să fie asigurată în funcţie de numărul cazurilor rezolvate, aşa cum nici pompierii nu sunt plătiţi în funcţie de numărul intervenţiilor pe care le au în decurs de o lună. 

Pe de altă parte, a ţinut să menţioneze că spitalizarea de zi nu este în dezavantajul pacienţilor, însă consideră că e nevoie şi de cooperare din partea lor pentru reuşita tratamentului, în sensul în care vor trebui să respecte şi să urmeze cu conştiinciozitate şi acasă prescripţiile medicului curant. 

Conducerea Spitalului de Urgenţă a mai spus că pentru a creşte 'adresabilitatea' în ambulatoriul de specialitate, de la începutul acestei luni a fost mărit numărul orelor de consultaţii la anumite cabinete din cadrul Policlinicii din Sfântu Gheorghe, cum ar fi cel de nefrologie, medicină internă, oftalmologie şi psihiatrie. De asemenea, contractul de finanţare pentru radiologie şi imagistică s-a majorat de la 15.000 la 21.000 de lei, ceea ce ar permite, teoretic, o creştere cu 25-30% a numărului de investigaţii.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!