Noutati

FABC şi Societatea Română de Cancer au lansat a doua ediţia a campaniei "Un viitor fără pată!"

on . . Accesări: 1324

 

 

 

Joi, 10 iulie, a fost lansată a doua ediţie a campaniei despre melanom "Un viitor fără plată!", destinat informării şi educării publicului tânăr cu privire la riscurile melanomului malign şi importanţa comportamentului preventiv, campanie organizată de Federaţia Bolnavilor de Cancer şi Societatea Română de Cancer.

Ambasador al luptei împotriva cancerului de piele este jucătoarea de tenis Simona Halep.

 

Potrivit reprezentanţilor FABC şi SRC, campania porneşte în acest an ca răspuns la situaţia statistică îngrijorătoare din România care indică necesitatea programelor de prevenţie şi educaţie cu privire la melanom.

"Principalul obiectiv este creşterea ratei de diagnosticare precoce a melanomului malign în rândul populaţiei din România. Astfel, pe durata verii campania va cuprinde activităţi menite să faciliteze accesul la educaţie privind melanomul. În plus, site-ul www.info-melanom.ro este o resursă constantă de informare pe care populaţie o poate accesa. Datele oficiale privind incidenţa melanomului malign arată că, în lipsa unor programe ample şi constante de educare pentru prevenţie, începând de la cele mai mici vârste, precum şi în rândul tinerilor şi adulţilor, incidenţa melanomului malign creşte. În perioada iulie-septembrie vom organiza acţiuni speciale în cadrul evenimentelor sportive care se vor desfăşura în aer liber în Bucureşti, dar şi sesiuni de testare în ţară, prin care vom încerca să îi învăţăm pe tineri să recunoască din timp semnele melanomului şi să meargă la medic", a declarat preşedintele FABC, Cezar Irimia, cu prilejul lansării campaniei.

El a spus că, la prima ediţie a campaniei, anul trecut, au fost testate gratuit 1.000 de persoane, la ştranduri, la mare, în centrele universitare, la evenimentele sportive.

"Vor fi distribuite materiale informative, brăţări. Vom avea şi sprijinul DSP-urilor", a mai spus Irimia.

La rândul său, directorul executiv al SRC, Adriana Melnic, a arătat că incidenţa melanomului creşte într-un ritm accelerat în segmentul de populaţie 25-39 de ani.

"Ca să ne luptăm cu creşterea incidenţei melanomului, este foarte important să ne axăm pe prevenţie. Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer cutanat, dar şi cel mai uşor de depistat şi cu şanse mari de vindecare. Încurajarea autoexaminării aluniţelor, facilitarea accesului la informaţii despre prevenirea melanomului malign, cea mai simplă şi la îndemână metodă de prevenţie, precum şi explicarea consecinţelor neglijării semnalelor de alarmă sunt foarte importante pentru a încetini ritmul de creştere a incidenţei melanomului malign", a subliniat Melnic.

Secretarul de stat în MS Alin Tucmeanu a afirmat de asemenea că măsurile cele mai importantă sunt prevenţia şi informarea.

Prezent la lansarea campaniei, profesorul doctor Dan Ţipilică (dermatolog) a declarat că peste 200.000 de cazuri noi de melanom sunt diagnosticate anual în lume, cele mai frecvente în Australia şi Noua Zeelandă, unde stratul de ozon este mai subţire.

Numai în Europa anual sunt diagnosticate 86.000 de cazuri noi de melanom şi se înregistrează 20.000 de decese din această cauză.

"Cele mai numeroase cazuri sunt la persoanele nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Elveţia chiar. Oricine poate dezvolta melanom. Persoanele cele mai predispuse sunt cele cu ten deschis la culoare, cu păr deschis la culoare, ochi de culoare deschisă, dar şi cele care s-au expus la soare foarte mult. Tumora este foarte agresivă. Melanomul se dezvoltă 33% în cazul aluniţelor şi în cazul a 67% din tegumentele fără leziuni. Este necesar cel puţin un control dermatologic pe an. Excizia melanomului în faze incipiente asigură în proporţie de 98% vindecarea", a explicat profesorul doctor.

Potrivit datelor oficiale, incidenţa melanomului a crescut de peste două ori în ultimii 30 de ani în Europa. Aceasta variază în Europa de la 3-5/100.000 de persoane pe an în ţările mediteraneene la 12-20/100.000 pe an în ţările nordice. În România incidenţa a crescut în ultimii 25 de ani de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane anual.

Specialiştii susţin că dacă este diagnosticat precoce şi tratat corect, melanomul malign poate fi vindecat în 98% din cazuri.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!