Institutul de supraveghere sanitară (Institut de veille sanitaire, InVS) din Franţa, avertizează că virusul Chikungunya reprezintă o "ameninţare sanitară de anvergură" pentru zonele tropicale şi subtropicale ale continentului american, în contextul în care o epidemie este în curs în Antile.
Adunări ale populaţiei precum cele ocazionate de Cupa Mondială de fotbal din 2014, în Brazilia, constituie 'situaţii favorabile răspândirii virusului şi necesită măsuri specifice de prevenire', avertizează acest organism sanitar public, într-un articol publicat în Buletinul epidemiologic săptămânal (Bulletin épidémiologique hebdomadaire, BEH).
Acest virus, transmis de ţânţari, provoacă febră puternică şi dureri articulare. Boala, împotriva căreia nu există niciun tratament specific ori vaccin, poate provoca invaliditate, iar în cazul persoanelor slăbite poate fi fatală.
Virusul, apărut în noiembrie 2013 în insulele franceze Saint-Martin şi Saint-Barthélemy, s-a răspândit progresiv în regiunea Antilelor. În prezent, epidemia afectează mai multe ţări din Caraibe şi, mai ales, departamentele franceze Guadelupa şi Martinica, unde riscă să se intensifice între iulie şi noiembrie, odată cu sezonul ploios, care va favoriza înmulţirea ţânţarilor, potrivit InVS. Guyana Franceză este afectată într-un mod mai 'moderat'.
Pe continentul american au fost repertoriate câteva cazuri 'autohtone' în America Centrală, cu opt cazuri confirmate în El Salvador, potrivit raportului difuzat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) la 3 iulie. Cazurile 'autohtone' reprezintă persoane contaminate local de ţânţari, şi nu călători contaminaţi în vreo zonă cunoscută ca fiind infectată şi care se întorc apoi cu această boală în ţara lor. În SUA au fost înregistrate câteva zeci de cazuri însă, oficial, numai în rândul călătorilor, potrivit OMS.
INVS avertizează în legătură cu înaltul risc de epidemie din ţările tropicale sau subtropicale de pe continentul american, unde ţânţarii sunt în număr mare. Introducerea acestei boli în ţări din America Latină cu o populaţie foarte densă şi care nu a fost niciodată în contact cu acest virus constituie o 'ameninţare sanitară de anvergură', estimează organismul.
Institutul francez mai avertizează că şi în sudul Europei, unde se înmulţesc tot mai mult ţânţarii-tigru care transmit febra Dengue şi Chikungunya, există riscul apariţiei acestei boli pe timpul verii.
Sursa: AGERPRES