În România sunt diagnosticate aproximativ 200.000 de persoane cu diferite tipuri de artrită, o boală care la nivel mondial este pe al doilea loc în ceea ce priveşte costurile pe care presupune în societate, după bolile cardiovasculare.
Aceste estimări au fost făcute publice miercuri de experţii Ruxandra Ionescu, preşedinta Societăţii Române de Reumatologie, şi Cătălin Codreanu, preşedintele Ligii Române Contra Reumatismului.
Prezent la conferinţa de presă a fost şi jurnalistul Ovidiu Constantinescu. Acesta a vorbit din perspectiva pacientului despre provocările pe care le presupune viaţa cu poliartrita reumatoidă. El a povestit că a fost diagnosticat cu această boală în urmă cu 18 ani, după ce timp de 9 luni i-a ignorat simptomele. În perioada în care a aflat că suferă de poliartrită reumatoidă, Ovidiu Constantinescu era jurnalist pe teme sportive la BBC în Marea Britanie şi avea o viaţă foarte activă. El şi-a amintit cum a fost anunţat că suferă de această boală. "Doctorul mi-a spus: 'Am două veşti, o veste bună şi o veste rea. Vestea bună este că nu o să mori. Vestea proastă este că o să trăieşti cu boala aceasta toată viaţa'", a povestit Constantinescu.
El a mărturisit că a suferit de depresie timp de aproape doi ani şi jumătate de la aflarea diagnosticului, până să înveţe să îşi accepte şi să îşi gestioneze suferinţa. În prezent, el are o dublă proteză la şold şi spune cu umor că este o adevărată bătaie de cap pentru angajaţii aeroporturilor, deoarece metalul este detectat de filtrele acestora. "La mine, moda începe de la găsirea unui pantof pentru piciorul stâng", a spus el, explicând că durerile lui de picior sunt ca şi cum ar merge cu două piuneze în încălţări.
La rândul său, doctorul Ruxandra Ionescu a subliniat că în România una dintre problemele legate de poliartrita reumatoidă este faptul că pacienţii nu merg direct la reumatolog, ci se adresează, uneori, ortopedului şi sunt trataţi simptomatic. Totodată, o mică parte din cei care suferă de artrite sunt înregistraţi în sistemul medical, deşi terapia este integral rambursată.
Medicul a explicat că artrita este o boală care duce rapid la pensionarea celui care suferă. Astfel, dintre cei care suferă de artrite de cinci ani, doar 60% mai lucrează, dintre cei care suferă de artrite de 10 ani, 50% mai lucrează iar dintre cei care suferă de artrite de peste 15 ani, doar 33% mai sunt integraţi în câmpul muncii.
Ionescu a spus că îşi doreşte ca, prin intermediul terapiilor, pacienţii să nu aibă doar o calitate a vieţii mai bună, ci şi să fie reintegraţi în ciclul muncii, cu atât mai mult cu cât cei care sunt diagnosticaţi cu artrite sunt la vârste active, de 30-40 de ani. În acest sens, în iulie va începe programul de Auto-Management al Artritei, la care vor participa 15 pacienţi. Acesta urmează primei etape a iniţiativei, care a avut loc în noiembrie anul trecut. În cadrul acestei prime etape au fost pregătiţi 19 traineri, cursurile fiind susţinute de Ian Darling şi Jean Thompson, de la Stanford University School of Medicine.
Prin acest program, pacienţii vor învăţa să îşi gestioneze durerea, să colaboreze cu medicii în ceea ce priveşte tratamentul, dar şi să îşi creeze obiective în funcţie de condiţia lor.
Potrivit lui Cătălin Codreanu, acest program le oferă pacienţilor integrarea în societate şi în câmpul muncii. Conform statisticilor, 80% dintre cei diagnosticaţi cu artrite experimentează o limitare a mobilităţii iar 25% nu îşi pot face treburile cotidiene. Costurile implicate de tratamentul şi de retragerea din câmpul muncii al celor care suferă de această boală este pe al doilea loc, după costurile implicate de bolile cardiovasculare, a arătat el.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, afecţiunile reumatismale sunt cea mai raportată boală a populaţiei adulte, cu 10% din populaţie care prezintă din această cauză un handicap motor.
Sursa: AGERPRES