Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, Gabriel Ciochină a declarat că doi pacienţi din Brăila au beneficiat anul trecut de bani de la Ministerul Sănătăţii pentru tratamente în străinătate.
'Pentru unul din cazuri s-a plătit, în anul 2013, din bugetul Ministerului Sănătăţii, contravaloarea transplantului efectuat în acelaşi an, cu o evoluţie a cazului foarte bună, pacienta fiind, în prezent, în evidenţa Ministerului Sănătăţii pentru achitarea unor diferenţe, după aprobarea alocaţiilor bugetare aferente anului 2014', a declarat Ciochină.
Pentru celălalt caz, s-a achitat unei clinici din străinătate suma de 19.000 euro destinaţi căutării donatorului compatibil, care nu a fost, încă, găsit.
'La sfârşitul anului trecut, pacientul a fost orientat către Comisia Allotransplant de celule stem hematopoietice de către Centrul de transplant şi accesare a Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Până la această dată, nu ne-a fost comunicată identitatea vreunei persoane compatibile', a mai spus şeful DSP Brăila.
De Programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană au beneficiat, anul acesta, 46 de bolnavi cu stări post-transplant şi s-a consumat, până în prezent, suma de 365 mii lei, din totalul creditului de angajament de 760 mii lei.
'La acest program se remarcă o creştere semnificativă a consumului de medicamente faţă de anul 2013, deoarece numărul de pacienţi care au beneficiat de transplant a crescut', a apreciat Gabriel Ciochină.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila a fost acreditat şi anul acesta pentru Programul Naţional de Transplant, dar până în prezent nu a avut niciun pacient declarat în moarte cerebrală, pentru a-i putea fi prelevate organele.
Potrivit coordonatorului programului la nivelul judeţului Brăila, asistent şef Adrian Moşescu, Spitalul Judeţean Brăila a fost dotat cu toate echipamentele necesare pentru a putea fi pus diagnosticul de 'moarte cerebrală', printre care un analizor de gaz şi un electrocardiograf.
Sursa: AGERPRES