Eugen Nicolăescu s-a consultat cu Consiliul Concurenţei înainte de a suspenda exportul de medicamente oncologie monitorizate

on . . Accesări: 1372

651x322 intalnire-intre-procesatorii-de-tutun-si-ministrul-sanatatii-5554 rsMinistrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat marţi că s-a consultat cu Consiliul Concurenţei înainte de a lua decizia suspendării temporare a exportului de medicamente oncologie monitorizate, dar a menţionat că în Legea 95 este stipulat ca atunci când sunt situaţii de urgenţă se poate interveni.


Ministrul a spus că s-a consultat şi cu Asociaţia Producătorilor Internaţionali de Medicamente din România, cu Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice şi cu distribuitorii, cărora le-a expus măsurile temporare avute în vedere pentru reaşezarea întregului sistem de sănătate.

"Avem în vedere până la mijlocul acestui an măsuri privind preţurile de decontare la medicamente, privind listele de medicamente şi toate la pachet", a spus ministrul, la lansarea campaniei "De profesie medic în România".

Citește mai multe despre decizia ministrului Sănătății cu privire la exportul paralel pentru toate medicamentele oncologice.


Numărul medicamentelor oncologice monitorizate este de 28, pentru care ar putea exista disfuncţionalităţi în aprovizionare.


Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat că nu trebuie să existe interdicţii între ţările UE privind comerţul cu astfel de produse. El a subliniat că "în acelaşi timp există excepţii şi sănătatea publică poate să justifice o excepţie".


"Dacă există un interes legat de sănătatea publică, care e bine motivat, atunci pe o perioadă limitată pot fi introduse restricţii privind circulaţia bunurilor. Dacă sunt afectaţi pacienţi, la prima vedere e un argument solid", a detaliat Bogdan Chiriţoiu.
El a adăugat că România este expusă pentru că are cele mai mici preţuri la medicamente dintre marea majoritate a statelor europene.


"Există o tentaţie foarte mare să iei medicamentul la preţul aprobat de statul român şi în loc să-l vinzi pacienţilor români să-l reexporţi către ţări care plătesc mai mult, cum sunt Marea Britanie, ţările scandinave", a arătat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!