Eugen Nicolăescu: Doar 3-5% din anagajaţii direcţiilor de sănătate ar putea intra în şomaj

on . . Accesări: 1525

eugen-nicolaescu rsÎn urma reorganizări direcţiilor de sănătate publică şi a caselor de sănătate judeţene, doar un procent de 3-5% dintre angajaţi ar putea intra în şomaj, a estimat, joi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, cu ocazia unei dezbateri organizate de Societatea Academică din România.


"Unii s-au speriat: 'Doamne, o sa fie şomaj la Ministerul Sănătăţii'. Haideţi să încercăm să gândim cu mintea noastră, nu cu a altora care încearcă să ne înveţe de rău (...) Vorbim de un DSP (direcţie de sănătate publică)...

El are acolo o serie de atribuţii. Spunem în felul următor: DSP-ul respectiv rămâne la nivel de birou la nivelul judeţului, restul personalului, cu atribuţii, pleacă la consiliul judeţean. O parte din atribuţii, prin descentralizare, le trecem la autorităţile locale. O altă parte din atribuţii, cu unii specialişti de pe plan judeţean, le ducem la nivel de regiune. Unii medici şi asistenţi care nu îşi mai găsesc locul în direcţia de sănătate publică au locuri de muncă - nici nu vă imaginaţi cât de multe sunt - în spitale, la alţi operatori de servicii medicale care caută astăzi medici şi asistenţi medicali. (...) Şi probabil că vor fi 3-5% din cei care într-adevăr nu vor avea unde să lucreze şi vor trebui să meargă în şomaj. Sigur, pentru asta ne chinuim cu Ministerul Muncii să găsim soluţiile necesare, să le oferim nişte plăţi compensatorii, poate o recalificare", a spus ministrul.

El a adăugat că la casele de sănătate judeţene ar urma să existe o situaţie similară.

În context el a apreciat că funcţionarea acestor autorităţi judeţene nu este eficientă în multe cazuri, având în vedere că există judeţe în care la direcţia de sănătate publică este angajat un singur medic, restul personalului fiind de altă specialitate.

"Poate că exprimarea desfiinţarea DSP-urilor şi a caselor judeţene de sănătate a fost prea dură. Pot să remarc că şi eu am uneori exagerări de comunicare aşa cum toată lumea probabil că are. Dar nu asta cred că este important. Important este că prin reorganizare şi restructurarea unor asemenea celule deconcentrate ale Ministerului şi ale Casei putem într-adevăr să debirocratizăm, să flexibilizăm, să apropiem serviciile autorităţilor publice de cetăţean şi totodată putem să identificăm economiile şi să le utilizăm", a afirmat Eugen Nicolăescu.

Ministrul a arătat că în sistemul de sănătate românesc există multe cheltuieli "neeconomicoase" şi a susţinut că acesta a fost motivul pentru care a propus Guvernului o debirocratizare a instituţiilor.

"Sunt multe cheltuieli care se fac pentru a da de lucru unor funcţionari, unei birocraţii, drept pentru care, acum două săptămâni am prezentat în Guvern direcţiile de debirocratizare, dar mai ales, lucrul cel mai important, fondurile care se pot naşte de acolo şi care se pot întoarce în sistem pentru a finanţa mai bine în special programele de sănătate, acolo unde toată lumea ştie că sunt destul de multe neajunsuri, pentru că banii sunt insuficienţi. Ştiţi că anul acesta plătim 3,5 miliarde de lei datorii acumulate între 2009 - 2012", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Eugen Nicolăescu, a anunţat marţi că în perioada următoare vor fi desfiinţate direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele judeţene de asigurări de sănătate. Potrivit acestuia direcţiile de sănătate publice judeţene consumă 10% din fondul de administrare al Ministerului Sănătăţii iar economiile făcute prin desfiinţarea lor vor putea fi dirijate către programele naţionale de sănătate.

Citește mai mult despre inenția minstrului de a desfința casele judeţene de sănătate și reducerea birocraţiei.

Nicolăescu a anunţat că Ministerul Sănătăţii va posta pe site-ul propriu începând de vineri noapte propunerile de modificare legislativă care vizează reorganizarea sistemului de sănătate.

"Dacă o structură se reorganizează, se restructurează - nu se desfiinţează. Dar dacă o structură devine dintr-una foarte mare, una foarte mică, putem spune că se desfiinţează parţial. Deci, depinde ce termen folosim. Lăsând jocul semantic la o parte, e clar că drumul pe care am plecat e fără întoarcere în sensul de reorganizare şi restructurare atât a serviciilor deconcentrate de la minister, cât şi a caselor judeţene de asigurări de sănătate. Formula pe care o propunem o veţi vedea probabil începând de mâine noaptea, pentru că de mâine noapte pe site-ul ministerului vor începe să apară în câteva zile, una după alta, propunerile de modificare legislativă care să ne poată permite să facem aceste mişcări", a explicat ministrul Sănătăţii.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!