"Doi plămâni pentru o viaţă"

on . . Accesări: 4974

"Doi plămâni pentru o viaţă" este prima campanie naţională cu caracter educativ pe care Societatea Română de Pneumologie o lansează începând din luna martie pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a bolnavilor cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Campania va debuta la 21 martie la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucureşti şi va continua la Iaşi, Timişoara şi Constanţa,  urmând ca anul viitor să se desfăşoare şi în Craiova, Cluj şi Braşov.
 Prin această campanie se doreşte ca pacientul cu BPOC să îşi recunoască mai bine manifestările bolii şi să evalueze corect severitatea acesteia. Pacientul trebuie să renunţe la fumat, să-şi administreze corect medicaţia, să se prezinte periodic la control.
 Potrivit prof. dr. Miron Bogdan, 10% din populaţia adultă de pe glob cu vârsta de peste 40 de ani ar putea avea BPOC. În Europa numai 25% dintre pacienţii cu BPOC sunt diagnosticaţi, restul neprezentându-se la un consult medical.
 În România, aproximativ un milion de persoane suferă de BPOC, dar numărul lor ar putea fi mult mai mare.
 Prof. dr. Miron Bogdan a declarat că, în 2000, în lume s-au înregistrat 2,7 milioane decese cauzate de BPOC, iar în 2020 numărul persoanelor care decedează din această cauză va creşte la 4,7 milioane.
 Dacă în 1990 rata mortalităţii cauzată de BPOC ocupa locul VI, în prezent ocupă locul V în lume, iar în 2020 va deveni a treia cauză de mortalitate dacă nu se iau măsuri imediate pentru tratare şi prevenire.
 BPOC este o boală inflamatorie în care circulaţia normală a aerului este parţial blocată din cauza îngustării căilor aeriene. Odată apărută, boala nu se mai vindecă, dar dacă este depistată la timp poate oferi o viaţă normală bolnavului. Pacientul cu BPOC nu îşi conştientizează boala şi acceptă cu greutate ideea unui tratament zilnic de lungă durată.
 Principalul factor de apariţie şi agravare a bolii este fumatul, iar renunţarea la fumat este privită cu suspiciune şi cu neîncredere de pacienţi, deşi este elementul esenţial pentru încetinirea progresivă a bolii.
 Potrivit dr. Irina Strâmbu, în România, costul tratamentului acestei boli se ridică la 1.400-1.500 de euro pe an, în vreme ce în Spania este de 2.000 de euro pe an, iar în Franţa ajunge la 2.500 de euro pe an.(Rompres)

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!