Colegiul Medicilor este cel care trebuie să rezolve cazurile de malpraxis, iar un lucru important este şi implicarea mai susţinută a societăţilor de asigurări, a declarat sâmbătă ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Acesta a spus că din păcate în ultima vreme au apărut mai multe cazuri de acest fel, dar statisticile evidenţiază că numărul acestora este mai mic decât în alte ţări din Uniunea Europeana.
"Acest lucru nu ne bucură. Am convenit cu Colegiul Medicilor din România, în urma întâlnirii pe care am avut-o cu prof. dr. Vasile Astărăstoae şi cu preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, prof. dr. Ioan Lascăr, să facem un grup de lucru care în câteva luni de zile să încerce să vadă de ce legea actuală nu funcţionează, sau nu are suficiente prevederi care să micşoreze numărul de cazuri de malpraxis şi care să facă o sancţionare a celor vinovaţi mai rapidă. Un lucru la fel de important este implicarea mai susţinută şi mai serioasă a societăţilor de asigurări", a spus Eugen Nicolăescu.
El a punctat că trebuie văzut care sunt acele modalităţi care trebuie îmbunătăţite ca un bolnav care are un prejudiciu din cauza unui malpraxis să fie despăgubit.
"Va trebui să vedem cum se va aplica procesul de mediere, cum se vor selecţiona experţii, sunt chestiuni tehnice pe care va trebui să le discutăm şi cu CMR şi cu Comisia de Supraveghere a Asigurărilor" a menţionat ministrul Sănătăţii.
Eugen Nicolăescu a adăugat că atunci când va fi finalizată legea sănătăţii, va trebui să se facă şi un plan de comunicare cu pacienţii pentru ca aceştia să-şi cunoască drepturile privitor la acest capitol.
Sursa: AGERPRES