Anorexia şi hiperactivitatea sunt legate de un mecanism molecular comun

on . . Accesări: 2392

anorexia-nervosa rs

Anorexia mentală, tulburare gravă a comportamentului alimentar, şi hiperactivitatea fizică sunt legate de un mecanism molecular comun, descoperire ce ar putea să conducă la un tratament al acestei patologii care îi afectează în special pe adolescenţi, potrivit unui studiu recent, preluat de AFP...
În general, se credea că hiperactivitatea anorexicilor este intenţionată şi vizează pierderea în greutate prin arderea caloriilor, dar o echipă mixtă de cercetători de la Inserm, CNRS şi universităţi (Montpellier-Nîmes) a descoperit un mecanism comun care explică legătura dintre cele două comportamente menţionate anterior.

Folosind şoareci genetic modificaţi pentru a putea mima o anorexie umană, cercetătorii au constatat că aceştia prezentau o anomalie moleculară la nivelul unei regiuni a creierului implicată în recompensă, anomalie legată de receptorul 5-HT4.

'Am identificat pentru prima dată, din câte ştim, o cale moleculară comună implicată în anorexie şi hiperactivitate', rezumă Valérie Compan, care a condus lucrările publicate la sfârşitul anului trecut în revista Translational Psychiatry.

Lucrările au permis, de asemenea, confirmarea existenţei unor puncte comune între anorexie şi adicţie. 'Anorexia şi cocaina angrenează aceeaşi cale moleculară, ceea ce tinde să confirme că anorexia este o adicţie', adaugă Compan.

Cercetătorii au mai descoperit că receptorul putea să devină complet inactiv şi să antreneze 'un supraconsum de alimente' ce se constată în bulimie.

'Perturbările care afectează acest receptor - când activ şi, prin urmare, înlătură foamea, când inactiv - ar putea explica oscilaţiile între anorexie şi bulimie la unii pacienţi', estimează cercetătorul.

'În absenţa totală a unui medicament pentru tratarea anorexiei, acest receptor ar putea reprezenta o ţintă terapeutică eficientă deoarece, prin inactivarea lui, pacienţii ar accepta din nou să se hrănească, iar prin activarea lui, ei şi-ar putea modera consumul de alimente', mai spune Valérie Compan.

Sursa: Agerpres

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!