
'Pensionarea nu înseamnă sfârşitul vieţii. Trăim cu ideea preconcepută că munca înseamnă totul, iar când vine momentul să ne pensionăm, în faţa noastră se deschide un abis. Trebuie schimbată mentalitatea şi să învăţăm încă de tineri că există viaţă şi dincolo de planul profesională', explica Francisco Mora, profesor universitar la catedra de Fiziologie Umană de la Universitatea Complutense din Madrid. Numărul anilor pe care îi trăim are o componentă genetică ridicată, dar tipul de îmbătrânire /senili sau în deplinătatea facultăţilor mintale/ depinde de stilul nostru de viaţă. Mora asigură în ultima sa carte, 'Se poate amâna îmbătrânirea creierului?' (Alianza Editorial) că, urmând unele reguli de bază, se poate amâna declinul creierului pentru a avea o bătrâneţe frumoasă.
A mânca mai puţin şi în mod alternativ, a face exerciţii fizice şi mintale în mod regulat, a călători şi a ne adapta la schimbările sociale, a trăi în cuplu, a nu fuma, a ne bucura de lucrurile mărunte, a evita emoţiile puternice şi, mai ales, a avea un somn liniştit sunt câteva elemente de bază potrivit expertului.
'Dacă vrem să ajungem bătrâni dar sănătoşi trebuie să ne schimbăm regimul alimentar cu unul mediteranean: ulei de măsline presat la rece, proteine de peşte, oligoelemente din fructe şi legume şi mai ales să evităm carnea roşie', asigură Mora. Iar în privinţa exerciţiilor mintale, nimic mai potrivit decât jocurile video care antrenează memoria, recomandă acest expert, care sfătuieşte învăţarea unei limbi străine sau a cânta la un instrument 'foarte eficiente pentru a menţine tinereţea creierului, sau de a învăţa zilnic lucruri noi, în loc de a le repeta ca nişte papagali pe cele ştiute'. /Agerpres/