Carenţe în felul în care a gestionat OMS pandemia de gripă nouă

on . . Accesări: 3901

raceala.jpgOrganizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ a admis existenţa unor carenţe în ceea ce priveşte modul în care a gestionat pandemia de gripă nouă. Keiji Fukuda, director general adjunct al OMS, a afirmat că sistemul agenţiei ONU în şase faze pentru declararea unei pandemii a semănat panică despre virusul gripal care, în cele din urmă, s-a dovedit a nu fi atât de mortal precum cel al gripei aviare. 'Adevărul este că există o mare doză de incertitudine /într-o pandemie/. Consider că noi nu am transmis această incertitudine. Acest lucru a fost interpretat de mulţi ca un proces lipsit de transparenţă', a spus Fukuda.

El a făcut aceste declaraţii în cadrul unei reuniuni de trei zile a 29 de experţi externi în domeniul gripei chemaţi să analizeze felul în care OMS a gestionat prima pandemie de gripă din ultimii 40 de ani. Anumiţi critici au denunţat faptul că OMS ar fi creat prea multă panică în jurul gripei porcine, ce s-a dovedit a avea un impact moderat, determinând guvernele să achiziţioneze importante rezerve de vaccin care au rămas nefolosite. Unele voci n-au exclus o posibilă legătură între agenţia internaţională şi industria farmaceutică, după ce companii precum GlaxoSmithKline şi Sanofi-Aventis au înregistrat profituri mari în urma producţiei de vaccinuri pentru A/H1N1/.

Gripa porcină, care a apărut în Mexic şi în Statele Unite ale Americii în urmă cu aproximativ un an, a ucis 17.770 de persoane din 213 ţări, potrivit OMS, care a marcat începutul pandemiei în iunie. Majoritatea victimelor erau persoane tinere, cu o medie de vârstă de 37 de ani, faţă de 75 în cazul gripei sezoniere.

Starea de pandemie este în continuare în mod oficial în vigoare. /Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!