Ce trebuie să facem când nu putem adormi?

on . . Accesări: 4021

Este ora 03.00 dimineaţa… Toate luminile s-au stins, însă oricât v-aţi strădui nu puteţi adormi. Cum veţi supravieţui ziua următoare după atâtea ore de veghe? Insomnia este o problemă comună în epoca modernă, însă există metode de a o învinge. „Dacă unei persoane îi este oferită suma de 1 milion de euro pentru a adormi în 10 minute, acea persoană nu va câştiga banii”, a declarat Cornelius Kellner, un medic german specializat în tulburări ale somnului.
 Dificultăţile întâlnite în încercarea de a adormi sunt normale atunci când persoana în cauza este supusă stresului. „Temerile şi îngrijorările sunt emoţii negative care determină organismul să aibă o activitate crescută”, a explicat un alt specialist german, Martin Muehlensiep, de la Universitatea din Koln. După o noapte de nesomn, precizează Muehlensiep, oamenii fac a doua zi o greşeală comună: lenevesc sau aţipesc în timpul după-amiezei. „Prin urmare, seara nu se vor mai simţi obosiţi şi vor sta iarăşi treji în pat”.
 Medicul german recomandă ca activităţile de seară să fie unele de rutină. Iată un exemplu: mai întâi o mică sesiune de lectură, apoi îmbrăcarea în pijamale, după care spălatul pe dinţi. „Aceste activităţi vor deveni un fel de semnal către corp, că este timpul să meargă la culcare”, a menţionat Martin Muehlensiep. Dar ce ar trebui să facă o persoană pentru care această metodă nu funcţionează? Ticăitul ceasului şi conştientizarea timpului care trece fără ca Moş Ene să-şi facă apariţia pune presiune asupra organismului. „Când se întâmplă acest lucru, e bine să ne dăm jos din pat şi să ne ocupăm de ceva simplu, cum ar fi punerea pozelor într-un album sau călcatul rufelor, până când se instalează oboseala”, recomandă Cornelius Kellner. Oamenii care au griji permanente ce li se învârt obsesiv în cap ar trebui să le scrie pe o foaie de hârtie. Acest lucru – explică specialistul german – nu face ca grijile să dispară subit, dar le amână pentru a doua zi, permiţând astfel somnului să se instaleze. Bineînţeles, ar fi bine ca mâncarea să fie evitată cu două-trei ceasuri înainte, iar cafeaua, nicotina şi alcoolul total interzise înaintea orei de culcare. Bananele şi laptele îi pot ajuta pe insomniaci să adoarmă, întrucât conţin substanţe care induc starea de somnolenţă. Nu în ultimul rând, dormitorul trebuie să fie separat complet de celelalte camere. „Biroul, computerul sau televizorul ne amintesc de stresul din timpul zilei şi nu au ce căuta în dormitor”, au avertizat cei doi specialişti. / Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!