Ce trebuie ştiut despre cardul european de asigurări de sănătate?

on . . Accesări: 10163

In temeiul prevederilor art. 281 alin. (2), ale art. 320 – 329 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si ale art. 17 alin. (5) din Statutul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 972/2006, avand in vedere Referatul de aprobare al directorului general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. D.G. 5.304 din 5 decembrie 2006, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a emis ordinul nr. 559 din 5 decembrie 2006:


ART. 1
(1) Se aproba caracteristicile tehnice si modalitatile de eliberare si utilizare ale cardului european de asigurari sociale de sanatate, prevazute in anexa nr. 1*) care face parte integranta din prezentul ordin.
(2) Valabilitatea cardului european de asigurari sociale de sanatate eliberat de casele de asigurari de sanatate incepe cu data de 1 ianuarie 2007.
ART. 2
Se aproba modelul certificatului provizoriu de inlocuire a cardului european de asigurari sociale de sanatate, precum si instructiunile de completare si modalitatile de eliberare si utilizare ale acestuia, prevazute in anexa nr. 2*) care face parte integranta din prezentul ordin.
------------
*) Anexele nr. 1 si 2 sunt reproduse in facsimil.

ART. 3
Directiile de specialitate din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si casele de asigurari de sanatate vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate,
Cristian Vladescu
ANEXA 1

CARACTERISTICILE TEHNICE
si modalitatile de eliberare si utilizare ale cardului european de asigurari sociale de sanatate


CAP. 1
Specificatii tehnice si instructiuni de completare

1.1. Cardul preprintat va trebui sa respecte urmatorul model vizual

Model Card – Fata {mosimage} / Verso {mosimage}










–Material de baza: PVC, Cardul va fi conform cu formatul ID-1 (inaltime: 53,98 mm; latime: 85,60 mm; grosime: 0,76 mm).

1.2. Fundalul este impartit in doua parti dupa o axa verticala, partea 1 fiind situata la stanga (latime: 53 mm), iar partea 2, la dreapta. Aceasta fata cuprinde patru spatii rezervate, a caror amplasare este determinata de o serie de linii punctate:
[…]
–trei linii punctate verticale
a) la 5 mm de marginea stanga a cardului;
b) la 21,5 mm de marginea stanga a cardului;
c) la 1 mm de marginea dreapta a cardului;
–trei linii punctate orizontale
d) la 2 mm de marginea superioara a cardului;
e) la 17 mm de marginea superioara a cardului;
f) la 5 mm de marginea inferioara a cardului.
1.3. Culorile fundalului
–partea 1 prezinta un amestec de albastru inchis si de violet.
Referintele CMYK ale acestei culori sunt C78 M65 Y21 K7.
–partea 2 prezinta o culoare gri albastru care se inchide usor pe masura ce se apropie de marginile laterale ale cartii.
Referintele CMYK sunt C33 M21 Y13 K1 pentru gri si C64 M46 Y16 K2 pentru albastru.
–campul de date este alcatuit din benzi albe care vor servi drept fundal pentru fiecare linie de date.
1.4. Un efect de umbra a fost utilizat pentru partea 2 si pentru campul de date cu scopul de a crea o impresie de relief, lumina provenind din coltul superior stang al cardului. Zona libera are aceeasi culoare ca partea 2 (fara efect de umbra) si campul de date.
1.5. Emblema europeana este alcatuita din stelele europene de culoare alba.
1.6. Are un diametru de 15 mm si este situata simetric de-a lungul liniei punctate "d" si centrata orizontal in partea 2 a fundalului.
1.7. Campul de date este alcatuit din cinci benzi albe destinate sa primeasca datele cu o inaltime de 4 mm si separate de un spatiu intre randuri de 2 mm.
1.8. Campul de date este centrat intre liniile punctate verticale "b" si "c" si liniile punctate orizontale "e" si "f".
1.9. Sub linia punctata orizontala "d" si la dreapta liniei punctate verticale "a" va fi inscriptionat textul "Card european de asigurare de sanatate".
1.10. Va fi folosit fondul "Verdana True Type" sau echivalent, caractere majuscule, stil normal, dimensiune 7 pe recto si dimensiune 6 pe verso, culoare alba, latimea caracterelor comprimata la 90% din dimensiunea normala si pozitie si spatiere "normala" a caracterelor.
1.11. Fiecare camp va avea o legenda care identifica continutul respectivului camp de date care va fi pozitionata deasupra acelui camp de date personale. Legenda va fi aliniata la stanga pentru legendele situate in partea stanga a cardului si la dreapta pentru cele situate in partea dreapta a cardului.
 
3. Nume
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZABCDEFGHIJKLMN
 
4. Prenume
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZABCDEFGHI
 
5. Data nasterii                                6. Codul numeric personal
ZZ/LL/AAAA                                         12345678901234567890
 
7. Numarul de identificare al institutiei
1234567890 – ABCDEFGHIJKLMNO
 
8. Numarul de identificare al cardului         9. Data expirarii
12345678901234567890                              ZZ/LL/AAAA
 
 
1. Nu se inscriptioneaza
2. RO
3. Nume
4. Prenume
5. Data nasterii
6. Codul numeric personal
7. Numarul de identificare al institutiei
8. Numarul de identificare al cardului
9. Data expirarii
 
CAP. 2
Modalitati de eliberare si utilizare
 
2.1. Cardul european de asigurari sociale de sanatate, denumit in continuare card, se elibereaza de casa de asigurari de sanatate la cererea persoanei interesate.
2.2. In vederea eliberarii cardului, persoana asigurata va depune la casa de asigurari de sanatate o cerere in formatul prevazut in anexa la prezentele caracteristici tehnice.
2.3. Casa de asigurari de sanatate verifica calitatea de asigurat a persoanei, urmand ca in situatia in care cererea este aprobata persoana in cauza sa achite contravaloarea cardului in contul indicat de casa de asigurari de sanatate.
2.4. Cardul se elibereaza in termen de 7 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii in sistemul informatic unic national care gestioneaza aplicarea regulamentelor Uniunii Europene privind drepturile asiguratilor aflati in sedere temporara intr-un stat membru al Uniunii Europene.
2.5. Cardul nu poate fi utilizat pe teritoriul Romaniei.
2.6. Cardul deschide dreptul titularului la servicii medicale care devin necesare pe perioada deplasarii intr-un stat membru al Uniunii Europene.
2.7. Serviciile medicale acordate nu trebuie sa depaseasca ceea ce este necesar din punct de vedere medical in timpul sederii temporare in statul membru al Uniunii Europene.
2.8. Serviciile medicale se acorda in conformitate cu legislatia statului membru al Uniunii Europene in care se deplaseaza titularul cardului.
2.9. Cardul nu acopera situatia in care deplasarea persoanei asigurate are drept scop beneficierea de tratament medical.
2.10. In situatia in care persoana care a obtinut un card nu indeplineste toate conditiile in baza carora s-a eliberat cardul pe toata perioada de valabilitate a acestuia (inclusiv plata contributiei de asigurari sociale de sanatate) si in aceasta perioada beneficiaza de servicii medicale in cadrul unei deplasari intr-un stat membru al Uniunii Europene, persoana in cauza va suporta contravaloarea acestor servicii. In aceasta situatie, casa de asigurari de sanatate emitenta a cardului va rambursa contravaloarea acestor servicii institutiei din statul membru care a acordat serviciile si ulterior va recupera contravaloarea acestora de la persoana in cauza.
ANEXA 1
la caracteristicile tehnice
 
CERERE TIP
pentru eliberarea cardului european de asigurari sociale de sanatate
 
 
Catre Casa de Asigurari de Sanatate............................
Adresa.........................................................
Data...........................................................
 
Stimate domnule/Stimata doamna Presedinte – Director General,
 
Prin prezenta formulez o cerere, conform titlului IX din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, prin care solicit sa imi fie eliberat cardul european de asigurari sociale de sanatate la adresa mai jos mentionata.
In situatia in care aceasta cerere este aprobata sunt de acord sa achit contravaloarea acestui card in contul indicat de casa de asigurari de sanatate.
Prezenta cerere reprezinta in acelasi timp si o declaratie pe propria raspundere prin care certific faptul ca nu intentionez sa utilizez cardul european de asigurari sociale de sanatate pentru deplasari care au ca scop beneficierea de tratament medical. De asemenea, in situatia in care beneficiez de servicii medicale in baza cardului european de asigurari sociale de sanatate in perioada in care nu mai indeplinesc toate conditiile in baza carora s-a eliberat cardul (inclusiv plata contributiei de asigurari sociale de sanatate), ma oblig sa suport in totalitate contravaloarea serviciilor medicale decontate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si rambursate institutiei din statul membru al Uniunii Europene unde au fost acordate aceste servicii medicale.
 
.....................
(numele si prenumele)
 
Numele si prenumele persoanei.................................
Adresa........................................................
...............................................................
CNP...........................................................
Telefon.......................................................
Fax...........................................................
Interval orar*1).............................................
------------
*1) Se va trece intervalul orar in care persoana estimeaza ca va fi prezenta la adresa indicata pentru a primi cardul european de asigurari sociale de sanatate.
ANEXA 2
 
MODELUL
certificatului provizoriu de inlocuire a cardului european de asigurari sociale de sanatate, precum si instructiunile de completare si modalitatile de eliberare si utilizare ale acestuia
 
 
CAP. 1
Modelul certificatului provizoriu de inlocuire a cardului european de asigurari sociale de sanatate
 
_____
|CERTIFICAT PROVIZORIU DE INLOCUIRE A CARDULUI EUROPEAN DE |
| ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE |
| |
| in conformitate cu anexa 2 la Decizia nr. 190 din 18 iunie 2003 privind |

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!