Astmul bronşic - întâlnit în special la copii

on . . Accesări: 3243

Medicii specialişti în pneumologie pediatrică atrag atenţia asupra faptului că 7% dintre copiii din România suferă de astm bronşic, iar numărul cazurilor este în creştere. Societatea Română de Pediatrie şi cea de Pneumologie au prezentat la Cluj-Napoca rezultatele parţiale ale unui studiu efectuat pe un eşantion de 34.000 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 7 ani şi 13 şi 14 ani şi au constat că jumătate din numărul copiilor depistaţi cu astm nu ştiau, la începutul campaniei, că suferă de această boală.
 "Din totalul copiilor investigaţi, 3,2% au declarat de la început că au astm, iar la finalul studiului am constatat că numărul celor depistaţi în campanie cu această boală şi care nu ştiau că o au a fost tot de 3,2%. Astfel, am tras concluzia că în România nu se cunosc decât jumătate dintre cazurile de copii care suferă de astm bronşic, cealaltă jumătate nefiind diagnosticată", a explicat preşedintele Secţiei de Pneumologie Pediatrică a Societăţii Române de Pneumologie, profesorul Mircea Nanulescu.
 Studiul, care încă se mai derulează pentru cercetarea şi altor aspecte, este primul proiect naţional privind prevalenţa astmului bronşic la copiii din România şi a fost realizat în perioada octombrie-decembrie 2006. În cercetare au fost implicaţi 74 de investigatori, medici pediatri, pneumologi şi alergologi. "Studiul este de maximă importanţă, întrucât este primul de acest gen din România, care să ne arate prevalenţa exactă a astmului la copii. Astmul este o afecţiune cu care se poate trăi normal, cu tratamentul adecvat, dar care poate deveni foarte periculoasă, dacă nu este descoperită în timp şi ţinută sub control. Astmul bronşic scade capacitatea pulmonară, corticosteroizii inhalatori reprezintă, ca şi la adult, pivotul central în tratamentul acestei boli", a declarat preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, Dimitrie Dragomir. Acesta a mai specificat că este foarte important ca atunci când sunt mici, incluzând viaţa intrauterină, copiii să nu fie supuşi efectelor nocive ale fumatului şi să fie alăptaţi la sân cât mai mult timp.
 Studiul a mai arătat că 7,2% dintre copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 7 ani din România suferă de astm, în timp ce procentul pentru grupa de vârstă 13-14 ani este de 6,8%. Cel mai mare număr de copii cu astm, pentru grupa 6-7 ani, s-a înregistrat în Ardeal şi Muntenia: 8,3% şi, respectiv, 7,8% din total. Pentru grupa 13-14 ani, cele mai mari valori au fost localizate în Dobrogea (7,2%) şi Moldova (7%). Astmul bronşic este o boală inflamatorie cronică ce îşi are frecvent debutul în copilărie. Chiar şi în perioadele în care copilul nu prezintă simptome, procesul inflamator este prezent şi poate produce modificări ireversibile la nivel pulmonar. Astmul bronşic nu se vindecă, dar poate fi menţinut sub control cu un tratament adecvat. În declanşarea bolii, un rol important revine factorilor genetici, iar pe acest fond o serie de factori favorizanţi precum: prematuritatea, poluarea excesivă, infecţiile virale la sugar, fumatul în timpul sarcinii, dar şi expunerea copilului la fumul de ţigară. Primul pas în tratarea astmului este îndepărtarea factorilor declanşatori, în special a alergenilor. De aceea, ideal ar fi ca părinţii să încerce să observe în ce circumstanţe particulare se declanşează simptomele respiratorii repetitive, susţin specialiştii. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!