Astmul şi controlul acestei afecţiuni

on . . Accesări: 3869

Astmul este o afecţiune foarte răspândită în rândul populaţiei, dar poate fi controlată relativ bine, a declarat într-o conferinţă de presă, prof.dr. Paul Stoicescu, vicepreşedinte al Societăţii Române de Pneumologie (SRP). Incidenţa acestei afecţiuni pe plan mondial a fost în 2001 de 18 milioane de cazuri noi, dintre care două milioane în Europa, a continuat profesorul Stoicescu.  El a adăugat că, în 2025, din cauza poluării, se vor înregistra aproximativ 100 de milioane de astmatici.
 Potrivit profesorului, această afecţiune este de 300 de ori mai frecventă decât cardiopatia ischemică, de 33 de ori decât cancerul pulmonar, de 20 de ori decât cancerul de sân şi de 15 ori decât accidentul vascular cerebral.
 În ceea ce priveşte România, se estimează că sunt aproximativ un milion de pacienţi, din care mulţi nu sunt luaţi în evidenţă. Prof.dr. Miron Bogdan, vicepreşedinte al SRP, a apreciat că un român din 22 suferă de astm, numărul copiilor fiind mai mare decât cel al adulţilor.
 Astmul debutează în perioada copilăriei şi are o incidenţă la această vârstă între 10 şi 12% faţă de incidenţa pe care o înregistrează adulţii, de 5-7%. Prof.dr. Miron Bogdan consideră că o metodă eficientă şi accesibilă pentru (re)evaluarea bolnavilor astmatici este Asthma Control Test (ACT), constând dintr-un chestionar simplu, cu cinci întrebări, uşor de utilizat şi uşor de interpretat. Scorul optim pentru un pacient bine controlat este între 20 şi 25 de puncte, sub 19 puncte pacienţii sunt incomplet controlaţi, a explicat vicepreşedintele SRP.
 Societatea Română de Pneumologie promovează testul cu scopul de a acoperi un deficit informaţional de comunicare. Chestionarele vor fi distribuite şi completate de către medicili de familie. Specialiştii sper că prin folosirea acestui test mai mulţi pacienţi vor beneficia de un tratament adecvat. (Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!