CCR: Sintagma care include şi TVA privind taxa clawback, neconstituţională

on . . Accesări: 1414

curtea constitutionala rsCurtea Constituţională a României (CCR) anunţă miercuri printr-un comunicat că a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de SC Labormed Pharma SA, constatând că este neconstituţională sintagma ''care include şi taxa pe valoarea adăugată'' din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului referitoare la taxa clawback...


"În 5 februarie, plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit. d) din Constituţia României, a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate ridicată de S.C. Labormed Pharma S.A. cu sediul în Bucureşti, în dosarul nr.5121/2/2012 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională admite excepţia de neconstituţionalitate şi constată că sintagma 'care include şi taxa pe valoarea adăugată' din cuprinsul art.3 indice 1 alin.(5) al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2011, astfel cum a fost completată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.110/ 2011, este neconstituţională. Pentru a ajunge la această concluzie, Curtea a avut în vedere un principiu general valabil în materie fiscală, potrivit căruia impozitele şi taxele se aşază asupra materiei impozabile - venituri sau bunuri, nu şi asupra celorlalte impozite", se arată într-un comunicat al CCR transmis miercuri AGERPRES.


Sursa citată precizează că, în speţă, taxa de clawback, astfel cum a fost reglementată prin art.3 indice 1 din OUG 77/2011, introdus prin OUG 110/2011, urma a se calcula prin aplicarea unui procent ''p'' asupra valorii ''consumului de medicamente'' suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii, consum aferent vânzărilor fiecărui plătitor (deţinător de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor), în valoarea vânzărilor fiind inclusă şi taxa pe valoarea adăugată, începând cu trimestrul I al anului 2012.


"Este de reţinut şi faptul că în urma modificărilor aduse prin Ordonanţa Guvernului nr.17/2012 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetar, legiuitorul a stabilit în mod explicit că formula de calcul nu include şi taxa pe valoarea adăugată, începând cu trimestrul IV al anului 2012, revenind la soluţia legislativă anterioară modificării aduse prin OUG 110/2011", mai menţionează Curtea.


CCR arată că textul de lege este: "(5) Prin valoarea vânzărilor, în sensul alin. (1)-(3), se înţelege valoarea medicamentelor suportate, potrivit legii, din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii, care include şi taxa pe valoarea adăugată."


Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.
Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!