Examinarea psihologică a demnitarilor, avizată negativ de Senat

on . . Accesări: 3859

test.jpgComisia pentru drepturile omului din Senat a avizat negativ propunerea legislativă a grupului UNPR privind examinarea psihologică a miniştrilor şi a celor care candidează pentru funcţii de demnitate publică. "Am dat un aviz negativ pentrru că propunerea nu corespunde prevederilor nici constituţionale, nici de drept comun. Este o discriminare negativă, impune unui viitor demnitar de a face un control psihiatric sau psihologic. Este în afara cadrului legislativ a României şi al ţărilor UE", a declarat preşedintele Comisiei, udemeristul Gyorgy Frunda. Proiectul se află la raport în comisia pentru administraţie din Senat.

Patru senatori UNPR, împreună cu independentul Liviu Câmpanu, au depus la Senat o iniţiativă legislativă prin care candidaţii la funcţii de demnitate publică, în administraţia sau miniştrii să fie evaluaţi psihologic, motivând că de la o vreme Parlamentul şi Guvernul iniţiază proiecte "năstruşnice". Cei afectaţi de proiect sunt toţi cetăţenii României care candidează la alegerile locale, generale sau prezidenţiale pentru ocuparea de funcţii alese, precum şi preşedinţii şi vicepreşedinţii de agenţii naţionale, directorii generali şi adjuncţi de companii naţionale şi instituţii deconcentrate, preşedinţi de consilii de administraţie ale instituţiilor publice şi cele cu capital majoritar de stat. Mai mult, aceeaşi obligaţie o vor avea şi miniştrii, directorii generali din ministere şi secretarii de stat.
"Activitatea parlamentară (legislativă) precum şi cea guvernamentală (executivă) evident că incumbă responsabilităţi majore pentru cei care o desfăşoară", motivează senatorii. Aceştia adaugă că în ultimul timp au apărut tot felul de proiecte "năstruşnice", ce ar putea fi prevenite prin această iniţiativă. "În condiţiile în care apar iniţiative legislative care de care mai , unele din partea parlamentarilor, dar cele mai multe din partea executivului, în această perioadă de volatilitate politică dar şi economică care creează situaţii stresante cu mare predispoziţie la decompensări psihice, credem că această iniţiativă legislativă poate fi susţinută şi votată în Parlament", mai spun senatorii.
Iniţiatorii proiectului sunt senatorii UNPR Laurenţiu Chirvăsuţă, Sorin Chivu Serioja, Cezar Măgureanu şi Nedelcu Vasile, precum şi fostul progresist Liviu Câmpanu. Senatul este prima Cameră sesizată.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!